Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Mozaik p. Marka Ivana Rupnika v cerkvi v Račah (foto: ARO)
Mozaik p. Marka Ivana Rupnika v cerkvi v Račah

Raško cerkev krasi mozaik p. Rupnika

Cerkev na Slovenskem | 10.06.2012, 16:45 Petra Stopar

Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek je v župnijski cerkvi svetega Jožefa Delavca v Račah blagoslovil nov mozaik umetnika p. Marka Ivana Rupnika. Tamkajšnji župnik Robert Emeršič je v imenu vseh faranov izrazil veselje, da se je p. Rupnik odločil mozaik postaviti prav v njihovi cerkvi.

Mlada župnija Rače, ki je nastala po letu 1950, se lahko pohvali z novim mozaikom, ki krasi tamkajšnjo Cerkev. V ospredju je po besedah tamkajšnjega župnika Roberta Emeršiča Kristus in svetopisemska zgodba o pomnožitvi kruha.

P. Marko Ivan Rupnik pa je v razlagi mozaika zapisal, da je vsebina mozaika teologija dela in duhovni smisel dela. "Človek je ustvarjen po Božji podobi in ga lahko reši samo Ljubezen", je zapisal p. Rupnik. O tem, kako so mozaik sprejeli farani pa je tamkajšnji župnik Robert Emeršič v pogovoru za naš radio dejal, da z veseljem in da so mnogi lanskega oktobra, ko je pater s sodelavci mozaik ustvarjal v tišini prišli gledat umetnika.

V mozaiku so tudi elementi Dravskega polja, poleg kamnov iz domače gramozne jame se v njem najde še klasje in tudi vinsko trto, p. Marko Ivan Rupnik pa je z veseljem sprejel tudi mlade, ki so lahko položili vsak svoj kamenček v mozaik. Farna cerkev sv. Jožefa Delavca v Račah se lahko sicer pohvali tudi z vitraži akademskega umetnika Staneta Kregarja.

Mozaik p. Marka Ivana Rupnika v cerkvi v Račah; foto: ARO
Mozaik p. Marka Ivana Rupnika v cerkvi v Račah; foto: ARO © ARO

Mozaik p. Marka Ivana Rupnika v cerkvi v Račah
Mozaik p. Marka Ivana Rupnika v cerkvi v Račah © ARO

Cerkev na Slovenskem