Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Franc Obran (foto: ARO)
Franc Obran

"Kdo koga rauba?" se sprašuje Franc Obran

Slovenija | 23.04.2012, 19:30

V dneh, ko se narava prebuja z velikimi koraki, ko ji dežne kaplje prinašajo prepotrebno vlago, nujno za razvoj in razcvet in samo dan pred letošnjim svetovnim dnevom Zemlje, smo v oddaji Naš gost gostili kmeta Franca Obrana. Njegova življenjska pot je zaznamovana s prizadevanji za ohranitev kmetije, ki je bila v letih po II. svetovni vojni zelo na udaru, pridno delo in prizadevanja kar treh generacij, pa so uspela pod okrilje družine pridnih rok kupiti in vrniti večino zemlje, ki je bila po "svobodi" nacionalizirana.

Kmetija je danes usmerjena v pridelavo poljščin. Kmetujejo na naravi prijazen integriran način in iščejo poti, kako s tem delom preživeti. Franc Obran je aktiven tudi na družbenem področju, svoje sile pa usmerja predvsem v dobro kmetijstva v svoji občini, pa tudi širše v slovenskem prostoru. Že kar nekaj let kot pogajalec sodeluje v skupini, ki si prizadeva, da bi bila  doma v Sloveniji pridelana žita  pošteno cenjena in plačana in bi njihova odkupna cena kmetom omogočala vsaj skromno preživetje.

Nič čudnega, da je zato zelo kritičen do nesorazmerij, ki še vedno nastopajo v delitvi dohodka v verigi od vil do vilic. Za kepico sladoleda moram prodati 5 kilogramov pšenice, z grenkobo pove ter pribije: "Vzemimo kilogram belega kruha. Kmet, mlinar in pek dobimo 30 odstotkov, od cene kruha, ki je 2.14 EUR. Sedemdeset centov dobimo mi, ostalo dobi trgovec. Kje je tu logika?"

Obran je kritičen do odnosa javnosti do kmetijstva, predvsem pa do tega, da je kmetijstvo ožigosano kot dežurni krivec za vsake vrste onesnaževanje. Boli ga, ker odgovorni in strokovnjaki v letu dni niso uspeli najti krivca za lanski pomor čebel v Prekmurju. Krivda tako ostaja na vseh kmetih.

Še posebej pa Obran opozarja na zlaganost, ki smo ji priča, ko se slovenski potrošnik, tako prepričan o vsevednosti glede varovanja okolja, odloča, kaj bo v trgovini kupil. "Prihajam s ptujskega polja, središča pridelave ptujskega luka. Ko se spomladi prebudi narava, čebula požene. Poglejmo danes vse trgovine, v vse markete lahko greva, niti ena (čebula) ne žene. Zato ker je pošpricana proti klitju. In katera je zdaj zdrava?"

Še nekaj takih žalostnih primerov je navedel naš gost Franc Obran in se spraševal, kje je zavedanje slovenskega potrošnika o zdravi hrani, če pa se ob vsakodnevnem nakupovanju odloča za tisto, kar je izjemno obremenjena s kemijo, vendar lepo na pogled. Prisluhnite celotnemu pogovoru!

Franc Obran z vnukom
Franc Obran z vnukom © ARO

Slovenija, Politika, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...