Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Štuhec o zgodovinskem vidiku družbenega nauka Cerkve

Slovenija | 10.04.2012, 18:45

Na valovih Radia Ognjišče smo začeli z nizom sedmih oddaj o družbenem nauku Cerkve. Vsak drugi in četrti torek v mesecu nam ga bo ob 18.15 poskušal približati moralni teolog dr. Ivan Štuhec. Z njim smo se najprej ustavili pri vprašanju, kako se je Cerkev odzivala na družbena vprašanja že v prvih stoletjih svojega obstoja.

Profesor dr. Štuhec je pojasnil, da do oddaj prihaja prav v pastoralnem letu socialne pravičnosti, ki poteka pod geslom Pravičnost v ljubezni. Dejal je, da je prav letošnje leto močno povezano z družbenim naukom Cerkve. „Letošnje leto je leto družbenega nauka Cerkve pod geslom Pravičnost v ljubezni. Škofovska konferenca se je za to leto odločila tudi zato, ker je družbeni nauk med kristjani slabo poznan in razširjen. Še večje težave imajo kristjani v vsakdanjem življenju, ko naj bi se odločali v skladu z evangelijem in svojim krščanskim prepričanjem, pa za to nimajo ustreznih meril, kriterijev in mehanizmov odločanja. Družbeni nauk Cerkve je tisti del teoloških ved, ki se je v zadnjih 120 letih znotraj teologije razvijal kot samostojna veda, predvsem z namenom in ciljem, da bi kristjanom pomagal, da bi se znali orientirati in usmerjati znotraj različnih družbenih okoljih, v katerih se v različnih časovnih intervalih tudi znajdemo,“ je povedal dr. Štuhec.

Na vprašanje ali je z družbenim naukom začel že Kristus, je dr. Štuhec pritrdil. V nadaljevanju pa se osredotočil na Jezusove besede: „Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega!“

„Bogu lahko damo nekaj, kar je absolutnega, cesarju lahko damo nekaj, kar je relativnega. Denar je relativen, to vsi vemo. Jezus je hotel s temi besedami povedati, da tisto, kar je absolutno, pritiče Bogu, je večno, neminljivo, tisto, kar je končno, minljivo, časovno in kulturno ter zgodovinsko pogojeno, pa je stvar svetnih oblasti. V tem stavku lahko vidimo razlikovanje, ki ga krščanstvo uvede na svojem samem začetku, to pa je razlikovanje med tem, kar je Božjega, in tem, kar je tosvetnega,“ je povedal dr. Štuhec.

Do sedmih oddaj z moralnim teologom dr. Ivanom Štuhecom prihaja v pastoralnem letu socialne pravičnosti, ki poteka pod geslom Pravičnost v ljubezni. Namen leta socialne pravičnosti je, da bi kristjani osebno in v cerkvenih skupnostih, zasebno in v javnem življenju prepoznavali in duhovno razločevali družbena dogajanja, jih presojali v duhu družbenega nauka Cerkve ter se aktivno vključili v delo za večjo socialno pravičnost.

Več o pastoralnem letu socialne pravičnosti pod geslom Pravičnost v ljubezni.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...