Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Protest za zdaj odložen (foto: MK)
Protest za zdaj odložen

Stavkamo!

Slovenija | 18.04.2012, 12:17 Tanja Dominko

Tak ali podoben zapis je danes najti vsepovsod, celo na nekaterih spletnih straneh zavodov javnega sektorja. Stavko, ki se je v policiji, vrtcih in šolah začela ob 6. uri, čez dan pa bo potekala še v zdravstvenih in socialnih zavodih ter drugih delih javnega sektorja, bomo tako občutili tudi državljani. Vrtci in šole so večinoma zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu bodo delali kot v času dežurstva. Policisti pa bodo stavkali do preklica. V večjih mestih so pripravili tudi protestne shode.

Do 11. ure so na SVIZU prejeli podatke o številu stavkajočih v 714 zavodih. Na delovnem mestu jih je na dan stavke 48.415 zaposlenih iz omenjenih dejavnosti (vzgoja, izobraževanje, kultura, znanost). Stavka jih 41.286 (85,3 odstotkov), ne stavka pa 7.129 (14,7 odstotkov). Učitelji sicer stavkajo na delovnih mestih, a to ne pomeni, da opravljajo običajno delo. Pouka namreč v večini šol danes ni. Na osnovni šoli Vipava se je zato že zapletlo. Ena od učiteljic Ida Makovec namreč v stavki ni želela sodelovati, svoje delo je želela normalno opravljati in s tem prispevati droben kamenček v mozaik vladnih prizadevanj za razrešitev krize v državi. A njena odločitev ni naletela na razumevanje vodstva.

Najprej mi je sindikalna zaupnica prepovedala, da ne smem delati z učenci, tudi dela, ki sem ga sama organizirala, mi ne pustijo izvajati, naj bi pazila na otroke, če bodo prišli. Ravnateljica pa mi je po elektronski pošti napisala, da pričakuje korektnost do učencev in profesorjem. Kaj nekorektnega vidi na mojem obnašanju, da mi je tako napisala, ne vem.“

Včeraj se nam je oglasila tudi ravnateljica Osnovne šole Vipava Alenka Nussdorfer Bizjak, vsaj mislim, da je bila to ona, saj dokument, ki ga je poslala, njenega imena ne navaja, pač pa le naziv in žig. Ravnateljica je zapisala, da ne drži, da so delavki prepovedali delati. Pravi, da so so jo včeraj "ustno in nato še po elektronski pošti obvestili, da bo v času stavke opravljala vnaprej dogovorjeno delo in poskrbela za otroke, ki bodo varstvo v šoli potrebovali." Na šoli so se namreč že prej odločili, da bodo ta dan izvajali minimum dela, pouka pa ne. Kot smo izvedeli danes, je učiteljica svoje delo opravljala, a prišel je le en sam učenec.

Še en primer je prišel do nas iz Velenja. Profesorica angleščine in španščine mag. Alenka Gortan je zapisala, da bodo na njihovi gimnaziji vrata zaklenjena. Potem pa učiteljica takole nadaljuje: „V Velenju na Gimnaziji je gospod ravnatelj zelo korektno pozval vse učitelje, ki se stavki ne želimo pridružiti ne glede na to ali smo ali nismo člani sindikati, naj mu o svoji odločitvi podamo pisne izjave, on pa nam bo odredil naloge. Dijakov šolo ne bodo spustili, šola bo zaklenjena.“ Gortanova ob tem navaja, da je učiteljev, ki ne stavkajo, na velenjski gimnaziji šest. Ob tem dodaja še nekaj drugih problemov, ki jih v šolstvu vidi sama in se sprašuje: „Ali bomo imeli od četrtka naprej manj nesmiselnih projektov, ki so sami sebi namen, pa obremenjujejo učitelja in proračun? Bo medpredmetno sodelovanje končno že enkrat pripravil Zavod za šolstvo v celoti, domišljeno, skupaj z delovnimi načrti in učnimi programi, pripomočki, navodili? Bomo morda dobili nov kodeks, ki bo Gabrovo malo zeleno knjižico pospravil v arhive? Ali bom dobila priložnost, da svoje dijake, ki jih učim štiri leta, na koncu (ob maturi) tudi sama ocenim ali jih bodo še naprej ocenjevali strokovnjaki, ki mojih dijakov niti videli niso od blizu? Mar moji presoji pri ocenjevanju znaka ne gre zaupati? Bo dijak spet postal dijak in se o njem ne bomo več pogovarjali kot o „glavarini“? Tako je zapisala profesorica Alenka Gortan. Verjetno je takih učiteljic in učiteljev, ki ne tulijo v isti rog s sindikati, kar nekaj, a se hkrati bojijo, da pri ravnatelju ne bi prišli v nemilost in raje molčijo.

In verjamem, da tudi niso vsi starši na istem bregu s sindikati, čeprav nas hoče glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj prepričati v to. Pravi namreč, da glede na to, da je trenutno v šolah in vrtcih po njegovih besedah le okoli 2900 otrok, ni nobenega dvoma, da so tudi starši podprli prizadevanja sindikatov. Zaključek, ki mu ni para. Pri tem pa pozabi, da so mnogi vrtci staršem zabičali, da naj otroka pripeljejo le, če drugače ne gre, če je primer res nujen. In tako so mnogi otroci danes v službi skupaj s svojimi starši. Tako je denimo na POP TV, pa tudi na Petrolu, od koder so nam poslali tudi fotografije.

"Petrolovi" otroci v službi © Petrol d.d.

Drugi otroci pa so s starši ostali doma, kar pa spet pomeni, da je kar nekaj ljudi tudi v realnem sektorju ostalo doma in tako bodo mnogi pridelali manj kot bi sicer. Generalni sekretar združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Igor Antauer: „Danes prihajamo v situacijo, da delavci ostajajo doma, ker nimajo kje pustiti otrok. To povzroča dodatno škodo, dodatno težavo v organizaciji, to se mi zdi najmanj nekorektno. Hočejo prizadeti delodajalca, ki je v tem primeru vlada, prizadenejo pa pravzaprav uporabnike, ki so davkoplačevalci.“

Sicer je res, da več svetov staršev vrtcev rezom v izobraževalni del proračuna nasprotuje, res je tudi, da verjetno ni človeka, ki bi navdušeno pozdravljal povečanje normativov v vrtcu in šoli ter ukinjanje brezplačnega vrtca za drugega otroka, a vendar je mnogim jasno, da nekateri ukrepi so pač potrebni. In da vsi plavamo na isti barki.

Slovenija, Politika, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...