Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek

Prispevki dr. Štuheca zbrani v knjigi Veter v megli

Komentarji | 17.04.2012, 11:34 Petra Stopar

Moralni teolog Ivan Štuhec je v ponedeljek v galeriji Družina v Ljubljani predstavil svojo knjigo z naslovom Veter v megli. V njej skozi prizmo družbenega nauka Cerkve osvetljuje demokratične procese v slovenski družbi.

Knjiga dr. Ivana J. Štuheca izhaja ravno v Pastoralnem letu socialne pravičnosti, katerega namen je, da bi kristjani osebno in v cerkvenih skupnostih, zasebno in v javnem življenju prepoznavali in duhovno razločevali družbena dogajanja, jih presojali v duhu družbenega nauka Cerkve ter se aktivno vključili v delo za večjo socialno pravičnost.

Prav to je, lahko rečemo, tudi vodilo dr. Štuheca v pisanju komentarjev in predavanj, ki so zbrana v knjigi z naslovom Veter v megli. „Lahko bi rekel, da je rdeča nit, kako s pomočjo družbenega nauka Cerkve razumeti demokratične procese v slovenski družbi in kako tudi z istim naukom gledati na razmerja znotraj Cerkve. To sta nekako glavna poudarka,“ je povedal za naš radio.

Knjiga Veter v megli zajema predavanja in komentarje, ki so nastali v obdobju med letoma 2000 in 2012, v njih pa se je avtor loteval vprašanj, povezanih s stanjem demokracije v Sloveniji in preigravanjem političnih scenarijev. Njegova želja je bila kritično in brez dlake na jeziku odpirati zatohlost slovenskega prostora ter mu pomagati izostriti tiste demokratične poglede, ki edini zagotavljajo mirno sobivanje v resničnosti.

Sicer pa, kot je znano, se moralni teolog na aktualno družbeno dogajanje pogosto odzove tudi prek komentarjev na Radiu Ognjišče. V aprilu pa smo začeli še niz oddaj, v katerih vam želimo z dr. Štuhecem vidike družbenega nauka Cerkve bolj približati.

Komentarji, Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...