Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
dr. Ivan Štuhec (foto: Škofija Novo mesto)
dr. Ivan Štuhec

Štuhec: Ni potrebe po uradu za verske skupnosti

Cerkev na Slovenskem | 15.02.2012, 13:43 Marta Jerebič

Po petkovi razrešitvi direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča so se začela pojavljati ugibanja, da naj bi vlada določene urade in službe v luči varčevanja ukinila. Gospodarski minister Radovan Žerjav je namero vlade, da se ukine urad za verske skupnosti, že potrdil. Za komentar smo prosili dr. Ivana Štuheca.

To novico pozdravljam, ker nikoli nisem bil za to, da bi urad sploh nastal. Ta urad je nastal iz nekega starega socialistično marksističnega sentimenta, ki so ga še imeli takratni politiki. Sicer pa mislim, da imamo zakon o verski svobodi. O vprašanjih, ki zadevajo verske skupnosti ali Cerkve lahko odločajo v uradih enega ali drugega ministrstva, ki bi bilo primerno za to. Da bi imeli poseben urad za to, ni nobene potrebe. Tudi ta urad nikoli ni bil v funkciji verskih skupnosti. Bil je predvsem v funkciji kakšne politike, ne pa imena, kakršnega je nosil.

Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je glede morebitne ukinitve urada za verske skupnosti dejal, da je to stvar vlade in na to nimajo vpliva. Po njegovih besedah pa je dobro imeti enega naslovnika za neposredno komuniciranje. Tudi evangeličanski škof Geza Erniša, ki sicer ukinitve urada ne želi komentirati, preden se ta ne zgodi, je dejal, da je imel urad v preteklosti pomembno nalogo kot povezovalec in koordinator. A to nalogo bo v primeru ukinitve urada po njegovih besedah verjetno prevzel kdo drug.

 

Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.