Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Tomaž Bolka: Kriza naj bo priložnost

Slovenija | 07.01.2012, 19:17

V prvi letošnji oddaji Naš gost smo gostili - zvestega domači gostinski tradiciji, predanega inovacijam in na sploh prežetega z zanimivo filozofijo življenja, Tomaža Bolko iz Predoselj. V želji napisati povzetek pogovora z njim, smo se srečali pred zadrego, kaj izpostaviti, saj vsega ni mogoče. Interesov Tomaža Bolke je toliko, da bi naredili krivico z izpostavljanjem samo enega. Zato je najbolje poslušati posnetek pogovora z njim. Tako boste najbolje začutili njegova stremljenja in v njih skupno željo Tomaža Bolke po večjem sodelovanju med Slovenci.

Po očetovi strani 700, po materi 200 letna tradicija

To pa je družinska zgodovina! Če premoremo le kanček odgovornosti, ne moremo prezreti tako dolge in bogate dediščine prednikov. Kar sta z vso strokovnostjo in željo po ohranjanju začutila in sprejela kot svoje poslanstvo tudi brata Bolko z nadaljevanjem več generacijske uspešne zgodbe v gostinstvu svojih staršev. Je bila to zanju zgolj samoumevna dolžnost ali izziv, ki sta ga z veseljem sprejela, zelo dobro odgovori Tomaž Bolka v intervjuju. Med drugim pravi: „Prisegamo na družinska podjetja. Tako dolga tradicija so trdne korenine. Smo med najstarejšimi gostinskimi rodbinami, kar nam je osnovno vodilo pri izbiranju nadaljnje poti in naše usmeritve. Pred leti izbrana pot, da se je treba vrniti k naravi, k receptom naših babic, k jedem, ki so avtohtone in na sploh k ekologiji, se je pokazala za pravo. Na tradiciji zgrajeno temelje naše gostilniške dejavnosti skušamo spretno osvežiti s sodobnimi kulinaričnimi potrebami. Pozorni smo na vse, tudi na svetlobo v prostorih. Ključen nam je človek in toplina v njem.“

Tudi inovator, ekolog, ljubitelj lesa iz slovenskih gozdov

Pa še kaj bi lahko dodali. Med najpomembnejše vrline Tomaža Bolke gotovo lahko štejemo njegovo „vizijonarno“ navduševanje po sodelovanju. Pravi: „Kriza naj bo priložnost. V njej je moč za vzpostavljanje novih povezav med nami. Mi smo s tem že začeli. Zelo se trudimo povezati obrtnike iz bližnje okolice. Zelo me zanimajo zgodbe iz lesa. V Sloveniji ga imamo veliko, zarašča se naša domovina. Večino ga izvozimo. Zakaj? Pravih uspešnih slovenskih zgodb o lesu je premalo. Bili smo na primer med prvimi s postavitvijo lesene banje sredi stanovanju, ki jo je izdelal obrtnik iz Komende. Veste, kako prijetna je?“ Tomaž Bolka lahko na svojih primerih in preko svojih izkušenj poduči vse nas, ki smo vpeti v proces ustvarjanja in proizvajanja: „Ne bodimo privoščljivi drug drugemu, raje se povezujmo.“

Izviren na oblikovnem področju

Tomaž Bolka je tudi inovator. Poznate njegov krožnik za kranjsko klobaso? Radi bi ga posnemali tudi v tujini, kar komentira: “Nimam nič proti. Zakaj pa? Sem vesel nad takšnim odzivom. Če je dobra rešitev, naj se uporablja. Krožnik smo patentirali le v Sloveniji. Ponosen sem zaradi uspešnega sodelovanja na mesecih oblikovanja in s tam prejetima nagradama. Posebej tudi z inovacijo jedilnega lista v Braillovi pisavi, pisavi za slepe in slabovidne. Želim še naprej strmeti k izvirnim rešitvam, tudi na področju socialnega oblikovanja.“

Poslušajte celotni pogovor v prvi letošnji oddaji Naš gost s Tomažem Bolko.

Slovenija, Oddaje
Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...