Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pred sto leti se je rodil Stanislav Rapotec

Slovenija | 04.10.2011, 16:50

Mineva sto let od rojstva slikarja in vojaškega obveščevalca Stanislava Rapotca. Po rodu Tržačan je mladost preživel v Ljubljani in na Hrvaškem. Vojna vihra ga je vodila po prestolnicah Bližnjega vzhoda od Carigrada do Kaira. V novi domovini Avstraliji pa je postal eden izmed svetovno znanih abstraktnih slikarjev druge polovice 20. stoletja.

Stanislav Rapotec se je rodil 4. oktobra 1911 v Trstu slikar Stanislav Rapôtec. Družina se je pred fašizmom umaknila v Ljubljano in zatem v Škofjo Loko. Stanislav je po trgovski akademiji v Ljubljani končal še ekonomsko fakulteto v Zagrebu. Kot bančnik je dobil službo v Splitu, kjer je dočakal drugo svetovno vojno. Med njo je bil obveščevalec za jugoslovansko begunsko vlado in Angleže. Večkrat se je srečal z nadškofom Stepincem in generalom Mihajlovićem. Precej časa je preživel na Bližnjem Vzhodu, kjer je ostal še nekaj let po vojni. Leta 1952 se je preselil v Avstralijo in v Adelaidi diplomiral iz ekonomije in začel slikati. Po nekaj letih se je preselil v Sydney in se uveljavil v slikarstvu. Kmalu je postal eden izmed vodilnih predstavnikov abstraktnega ekspresionizma. Leta 1961 je prejel pomembno nagrado Blake za religiozno slikarstvo. Ker je prijateljeval s Francetom Goršetom, je že v sedemdesetih letih začel zahajati s Sveče na Koroškem, kjer je nastalo precej njegovih del. Med osamosvojitveno vojno se je prvič po letu 1945 mudil v Sloveniji in ob tej priložnosti razstavljal v Ljubljani. Umrl je 18. november 1997 v Sydney.

V Rapotčevih zgodnjih delih prevladujejo realistične prvine. Taka je na primer Žena z otrokom - Marija z Jezusom, ki jo hrani versko in kulturno središče Sv. Cirila in Metoda v Melbournu ali oltarna slika Svete Družine na begu v slovenski cerkvi v Adelaidi, ki pa je ni hotel podpisati. Njegova abstraktna dela so prepoznavna po močnih barvah in. Znani so ciklusi avstralskega rdečega centra ali evropskih katedral. Dela Stanislava Rapotca visijo v znanih svetovnih galerijah od Vatikana in New Yorka do Slovenika v Rimu in Tinj na Koroškem. Stanislav Rapotec je bil vesele narave. V življenju je šel skozi številne preizkušnje; nanj so prežale nevarnosti; če bi v štiridesetih letih prišel v neprave roke bi ga gotovo ubili. Bil je prepričan, da brez trpljenja ne moreš ustvariti velikih umetniških del.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...