Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Grške oblasti čakajo na zeleno luč novi tranši posojila

Evropska Unija | 04.10.2011, 15:41

Grške oblasti čakajo na odločitev trojke, ali si država pred bankrotom zasluži novo tranšo lani dogovorjenega posojila. Atenske ulice so medtem spet preplavili protestniki, ki nasprotujejo novim varčevalnim ukrepom.

Z zadnjimi ukrepi, ki med drugim predvidevajo odpustitev več kot 30 tisoč javnih uslužbencev, grška vlada želi izpolniti zaveze, dane za mednarodno posojilo. Če bodo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada odločili, da so ukrepi zadostni, bo Grčija v novembru dobila naslednjih osem milijard pomoči, ključnih za njen obstanek. njihovo njihovo poročilo po predvidevanjih ne bo pripravljeno pred prihodnjim četrtkom. Takrat bo tudi evroskupina sprejela odločitev o šestem obroku. Ta je sicer grške ukrepe včeraj že pozdravila. „Ukrepi so močen signal polne zavezanosti Grčije, da strogo izvaja srednje ročno fiskalno strategijo. Pozivamo k hitri uzakonitvi in uveljavitvi,“ je po sestanku sporočil šef evroskupine Jean-Claude Juncker. Skupina je Grčijo že pozvala tudi k dodatnim ukrepom za krpanje luknje v javnih financah v letih 2013 in 2014. Junker pa je zavrnil govorice o možnosti bankrota Grčije ali njenega izstopa iz območja evra.

Medtem ko so v Evropi bolj ali manj zadovoljni z ukrepi, jim ostro nasprotujejo tisti, ki jih zadevajo. Grki so namreč danes spet napolnili ulice prestolnice in blokirali vhode v stavbe več ministrstev, največji sindikati pa napovedujejo nadaljevanje stavk in protestov.

Grčija je tudi na dnevnem redu današnjega zasedanja evropskih finančnih ministrov, na katerem so ministri dopoldne formalno potrdili kompromis z Evropskim parlamentom o svežnju šestih zakonodajnih predlogov, imenovanem "6 pack". Ta predvideva zaostritev proračunskih pravil in krepitev nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji, na primer izgubljanjem konkurenčnosti. Zdaj ga čaka le še potrditev prevodov v vseh 23 uradnih jezikih EU, veljati pa naj bi začel najpozneje prvega januarja.

Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...