Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Virant poprijel za delo

Politika | 18.10.2011, 10:41 Tanja Dominko

Kandidati liste Gregorja Viranta, ki je minuli teden napovedala vstop v volilno tekmo, se bodo v Ljubljani danes sestali na internem srečanju ter dorekli volilni program. Tako program kot verjetno tudi kandidate bodo javnosti predstavili jutri na novinarski konferenci. V kandidaturo se bodo iz tehničnih razlogov verjetno podali kot stranka, vendar odločitev še ni dokončna.

O tem se bo njegov volilni štab danes dogovoril s kandidati, javnost pa bomo o tem obvestili v sredo“, je za STA povedal ekonomist Janez Šušteršič, ki bo na Virantovi listi tudi sam kandidiral. Ker pa je za zbiranje podpisov, potrebnih za kandidaturo na volitvah, malo časa, ustanovitev stranke po njegovih besedah vidijo kot tehnično rešitev za vložitev kandidature. Znano je, da Virantovo listo podpira Rado Pezdir, po poročanju POP TV pa tudi nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak, ki bo po vsej verjetnosti tudi kandidat na listi.

Stranke sicer potrebujejo za vložitev kandidature podpise treh aktualnih poslancev ali 50 podpisov volivcev v volilni enoti, medtem ko potrebujejo nestrankarske kandidatne liste podpise najmanj tisoč volivcev v vsaki volilni enoti, v kateri kandidirajo, kar pomeni 8 tisoč podpisov.

Nekaj parlamentarnih strank je sicer opozorilo, da tako predstavniki Virantovega štaba kot štaba Zorana Jankovića, ki naj bi program stranke predstavil v soboto, za kandidate "novačijo" strankarske mreže, ožje člane strank in poslance. Takšna vabila so potrdile skoraj vse parlamentarne stranke.

Novinar časnika Reporter Ivan Puc je dogajanje za naš radio komentiral za besedami. „V zadnjih dneh prihajajo različni glasovi o tem, da novači za svojo listo v drugih strankah, nekatere predsednike občinskih odborov SLS, župane.“ Po njegovem mnenju je to velik problem in kaže na improvizacijo, s katero se je Virant lotil dela. Šušteršič je poskus "kraje" kandidatov že zavrnil. Virant pa je Reporterju pojasnil, da ni nič zarotniškega, če se pogovarjaš in poizveduješ med ljudmi, ali bi bili pripravljeni sodelovati.

Kako bo ravnal Zbor za republiko?

Po informacijah, ki jih ima Reporterjev novinar Puc, naj bi Zbor za republiko vendarle ponudil nek dežnik, pod katerim se bi delal prostor tudi za Virantovo listo, ne samo za Novo Slovenijo in SDS. Zbor si prizadeva, da konflikt ne bi prerasel v nekaj škodljivega za celoten pomladni tabor, meni Puc. Pravi tudi, da je v zadnjih dneh opaziti prizadevanja nekaterih članov Zbora za republiko za mehčanje konflikta med Virantom in Janšo, vendar o imenih ni mogel govoriti. V krogih blizu SDS je slišati, da se bodo reakcije na Virantovo soliranje polegle. Kako globoka je zamera, ki jo Janša goji do Viranta, je težko reči. Dejstvo pa je, da če ne drugače, bosta morala spor zgladiti zaradi interesa javnosti. Ta ju namreč v večini primerov vidi skupaj, ne narazen, Viranta pa kot pomembnega soustvarjalca, če ne celo gonilno silo pomladne koalicije.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...