Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

15. oktober - protesti proti nasilnemu kapitalizmu

Svet | 14.10.2011, 15:11 Petra Stopar

Na Trgu republike pred Novo Ljubljansko je bilo zborovanje, ki ga je gibanje Nevidni delavci sveta (IWW) pripravilo pred jutrišnjimi protesti zoper nasilni finančni kapitalizem. Po besedah gibanja gre za upor proti sistemu izkoriščanja.

Protesti proti nasilju finančnega kapitalizma so se začeli 17. septembra v ZDA, in sicer z neuspešnim poskusom 'zasedbe' Wall Streeta. Protestniki so se nato preselili v newyorški park Zuccotti, pridružujejo se jim tudi sindikati in posamezni Američani, ki izražajo nezadovoljstvo nad sistemom, ki rešuje finančne korporacije, ki so povzročile krizo. Svetovnim protestom se bodo jutri pridružila tudi večja slovenska mesta kot so Ljubljana, Koper in Maribor.

Že danes pa so se pred največjo slovensko banko NLB zbrali posamezniki, delavska in družbena gibanja, kolektivi in iniciative, ki podpirajo 15. oktober. Pod okriljem gibanja Nevidni delavci sveta so sprejeli izjavo, v kateri se upirajo finančnemu kapitalizmu, ki razlašča skupno bogastvo in ga pretaka v žepe majhnega dela svetovnega prebivalstva. V preostalem delu – 99 odstotkih – pa „smo tisti, ki družbeno bogastvo proizvajamo in smo se odločeni upreti nenehnemu razlaščanju in potiskanju v kot“, zatrjujejo v gibanju.

Ob tem dodajajo, da bodo v soboto odločno zavrnili diktate bank, finančnih trgov, nacionalnih in evropskih politikov ter evrokratov, ki zahtevajo, da „plačamo krizo, ki je nismo povzročili“. Hkrati se bodo uprli "enoumju in dogmi, da je izhod iz krize dokapitalizacija bank in finančnih trgov na račun že tako ali tako oslabljene državne blaginje", so še zapisali v izjavi.

V gibanju pozivajo vse, naj se v soboto ob 15. uri na Kongresnem trgu udeležijo protestov, ki bodo potekali tudi po številnih drugih mestih po svetu. „Destigmatizirajmo našo revščino in brezperspektivnost. Zanju nismo krivi sami, ampak pohlep in razlaščanje, ki sta značilna za finančni kapitalizem“, izjavljajo.

Prvi dan protestov v finančnem okrožju Wall Street v New Yorku
Prvi dan protestov v finančnem okrožju Wall Street v New Yorku © Wikimedia Commons

Svet, Politika, Sociala, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...