Slavi Košir
Andrej Jerman
Petra Stopar

Odprava poimenovanja Titove ulice za NSi prvi korak k priznanju, da je bil Tito zločinec

04.10.2011, 23:48

V Novi Sloveniji in njenem podmladku, Mladi Sloveniji, od koder prihaja pobuda za presojo ustavnosti odloka o poimenovanju Titove ulice v Ljubljani, so zadovoljni z odločitvijo ustavnega sodišča, da to poimenovanje odpravi. Kot pravi predsednica NSi Ljudmila Novak, je to prvi korak s strani državne institucije k priznanju dejstva, da je bil Tito zločinec.

Novak: Upam, da se bomo v Sloveniji končno odločili za civilizacijsko vrednoto, ki se ji reče resnica

Novakova je odločitev ustavnega sodišča na novinarski konferenci označila kot "odločitev za več resnice v Sloveniji", ki obenem pomeni tudi zadoščenje za žrtve, ki so trpele v času komunističnega režima. Odločitev je po njenem mnenju tudi v skladu z evropskimi in splošno civilizacijskimi normami. Novakova je k razmisleku pozvala vse župane in svetnike v občinah, kjer ulice in trgi še nosijo Titovo ime ali ime kakšnega drugega človeka, ki je bil prav tako del tega režima in za katerega se ve, da je sodeloval pri kršenju človekovih pravic. Kriterij za preimenovanje pa je po njenem mnenju zgodovinski dokaz, da je bila neka oseba zločinec oziroma je kršila človekove pravice. "Upam, da se bomo v Sloveniji končno odločili za civilizacijsko vrednoto, ki se ji reče resnica, in na podlagi te obsodili vse medvojne in povojne zločine ter tudi odstranili imena zločincev iz naših mest in ulic ter tudi njihove kipe," je dejala. Materialni stroški, ki bi ob tem nastali, so po njenem mnenju zanemarljivi v primerjavi z moralno škodo, če ulica nosi ime po zločincu.

Vrtovec: Gre za zmago demokracije in demokratične miselnosti nad trdim totalitarnim režimom

Po prepričanju predsednika Mlade Slovenije Jerneja Vrtovca, ki se je tudi podpisal pod pobudo presoje ustavnosti, je bilo poimenovanje ceste po Titu za marsikoga žaljivo. Ustavno sodišče je v razsodbi sledilo argumentom Mlade Slovenije, da Titovo ime - ne glede na to, kako je bil priljubljenih pri nekaterih in osovražen pri drugih - simbolizira totalitarni režim, je dejal Vrtovec. Po njegovih besedah gre za "zmago demokracije in demokratične miselnosti nad trdim totalitarnim režimom – komunizmom". Kot poudarja Vrtovec, si v MSi prizadevajo za narodno spravo, ključno zanjo pa je priznanje zločina. Po njegovih besedah je bil tako danes storjen velik korak naproti spravi slovenskega naroda.

Drobnič: Samo razčiščena preteklost, ti daje prihodnost

Svoje zadovoljstvo je izrazila tudi ena od podpisnic pod pobudo za ustavno presojo Lidija Drobnič iz NSi. Kot je poudarila, ji je bilo vzeto dostojanstvo tako leta 1949, ko je bila zaprta v koncentracijskem taborišču, kot tudi pred dvema letoma z vnovičnim poimenovanjem ceste v Ljubljani po Titu. „Mislim, da smo uspeli to, da se je slišal naš protest, da ne moreš delati države in živeti v njej, če nimaš razčiščene preteklosti. Samo razčiščena preteklost, ti daje prihodnost,“ je za naš radio povedala Lidija Drobnič. Prepričana je, da je to dokaz, da so se odločali strokovno in da ni bilo „politične osnove.“

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili v mestnem odboru Slovenske demokratske stranke Ljubljana. „Še posebej pozdravljamo dejstvo, da je to odločitev ustavno sodišče sprejelo soglasno in tako v največji možni meri zavarovalo človekovo dostojanstvo kot najvišjo etično vrednoto slovenske države in demokracije,“ so zapisali.

Mestna občina Ljubljana bo odločitev spoštovala

Oglasili pa so se že v Mestni občini Ljubljana. Zapisali so, da vodstvo občine s ponosom gleda na pobudo po Titovi cesti, ki jo je dal nekdanji svetnik Peter Božič, a „odločitev sodišča spoštujemo in jo bomo dosledno upoštevali.“

Kumer: Zgodovinska dejstva so takšna kot so čeprav bi nekateri raje videli, da bi bila drugačna

Da so zgodovinska dejstva takšna kot so, „čeprav bi nekateri raje videli, da bi bila drugačna,“ pa je zapisal vodja poslancev SD. Prepričan je, da je „partizanska vojska, pod poveljstvom Tita, bila del zavezniških sil, ki so v drugi svetovni vojni izborile zmago, kar želijo nekateri posamezniki danes prikazati kot zločin brez primere.“ Kumer še dodaja, da se ne gre slepiti, da bo odločba Ustavnega sodišča iz zavesti večine ljudi izbrisala zgodovinski spomin in vrednote, ki jih ob tem gojijo. „Tako preprosto to pač ne gre, čeprav je to želja prav tistih, ki imajo vseskozi polna usta "blaženih besed" o pomenu neideološkega boja.“

Ustavno sodišče odpravilo poimenovanje Titove ceste v Ljubljani

Ustavno sodišče je presodilo, da je določba odloka Mestne občine Ljubljana (MOL), s katerim so poimenovali Titovo cesto, v neskladju z ustavnim načelom spoštovanja človekovega dostojanstva. Izpodbijani del odloka je tako odpravilo. MOL je napovedala, da bo odločitev ustavnega sodišča spoštovala.

Ustavno sodišče, ki je o omenjenem odloku odločilo na pobudo članov Mlade Slovenije (MSi) - podmladka NSi, je odločitev sprejelo soglasno. Zapisalo je, da ime Josipa Broza Tita simbolizira nekdanji totalitarni režim, poimenovanje ceste po njem pa je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje temu režimu.

V Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo, je po navedbah ustavnih sodnikov vsako oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno.

V ljubljanskem primeru poimenovanje ceste po Titu namreč ni poimenovanje, ki bi se ohranilo še iz prejšnje ureditve in bi bilo danes le del zgodovine. Omenjeni odlok je bil namreč sprejet leta 2009, "18 let po osamosvojitvi Slovenije in vzpostavitvi ustavnega reda, ki temelji na ustavnih vrednotah, nasprotnih vrednotam režima pred osamosvojitvijo", navajajo.

"Takšna nova poimenovanja v današnjem prostoru in času nimajo več svojega mesta, ker so v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki sodi v samo jedro ustavne ureditve Republike Slovenije," je še zapisalo ustavno sodišče.

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako si slišali ...