Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
direktor Mohorjeve Celovec Anton Koren (foto: Jože Bartolj)
direktor Mohorjeve Celovec Anton Koren

160 let Mohorjeve

| 27.09.2011, 14:47 Jože Bartolj

V navzočnosti velikega števila častnih gostov, med katerimi so bili tudi visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko, koroški deželni glavar Gerhard Dörfler, deželni glavar Južne Tirolske Luis Durnwalder, slovenski minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Miro Petek, so v Celovcu proslavili 160 letnico ustanovitve Mohorjeve družbe.

Slavnostni govornik, sicer predsednik Mohorjeve, rektor doma Sodalitas v Tinjah Jože Kopeing je med drugim povedal, da slavijo vse tri Mohorjeve „sestrinske“ založbe Celovška, Celjska in Goriška, ki pa so se v zadnjem času znašle vsaka pred specifičnimi družbenimi zahtevami.

V Kulturnem programu so sodelovali Mihael Krištof z odlomki iz Mohorjevih del, šolski zbor Mohorjeve ljudske šole in ansambel Slomškovega doma iz Celovca. Direktor Mohorjeve Celovec Anton Koren je predstavil sprotno delovanje najstarejše knjižne založbe na Koroškem in v Sloveniji, predstavil pa je tudi nove projekte, naprimer prenovo celotnega prvega nadstropja matične hiše Mohorjeve v Celovcu in s tem tudi novega prireditvenega prostora, Tišlerjeve dvorane in kapele s sakralnimi deli znanega likovnega umetnika Valentina Omana. Anton Koren se v svojem pozdravnem nagovoru ni pa se mogel izogniti tudi kritičnim besedam do slovenske politike. Povedal je, da so za omenjene projekte dobili denar na različnih avstrijskih institucijah, v Sloveniji pa ne, ker naj bi ta projekt, zaradi nepopolne podpore vseh manjšinskih organizacij, ne bil prioriteta. „Tako postavljanje prioritet hromi nove projekte in upamo, da bo slovenska politika našla drug pristop,“ si je zaželel direktor Mohorjeve Celovec.

25 milijonov knjig, ki jih je izdala Mohorjeva so sijajno znamenje daljnovidnosti njenih ustanoviteljev škofa Slomška, Andreja Einspilerja in Antona Janežiča, ki so dali Slovencem največ kar so lahko, možnost da duhovno hrano v obliki knjig posredujejo ljudem. Jože Kopeinig je Mohorjevi zaželel še uspešnih in vitalnih novih 16 desetletij novih izzivov in dobrih knjig. Na prireditvi v Celovcu so podelili tudi Slomškova priznanja.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...