Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Zastava BiH (foto: Wikipedia)
Zastava BiH

Nadomestilo za brezposelnost tudi za državljane BiH

Svet | 05.09.2011, 13:41 Petra Stopar

Brezposelni državljani Bosne in Hercegovine, ki imajo v Sloveniji urejeno začasno bivanje, so končno upravičeni do socialnega nadomestila. Pred tremi dnevi je namreč začela veljati dolgo pričakovana sprememba sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino. Pred uveljavitvijo spremembe so nadomestilo prejemali le brezposelni s stalnim prebivališčem.

V Sloveniji je po besedah ministra Ivana Svetlika okrog 38.000 gostujočih delavcev iz Bosne in Hercegovine, med njimi jih 1273 nima urejenega stalnega bivanja, zato jim je pravica do denarnega nadomestila mirovala vse do petka, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Zdaj, ko sporazum velja, pa bodo delavci propadlih podjetij v Sloveniji lahko to nadomestilo končno prejeli.

Sporazum, ki to omogoča, sta Svetlik in minister Sredoje Nović podpisala že decembra lani, a se je postopek v BiH zavlekel, saj je država zaradi notranjepolitične krize dokument lahko ratificirala šele po ustanovitvi novega parlamenta. Kot je ob podpisu dejal Svetlik, bodo v Sloveniji gostujoči delavci iz BiH pri pravicah iz naslova zaposlovanja in brezposelnosti izenačeni z ostalimi tujimi pa tudi domačimi delavci. Ta korak pa je bil po ministrovih besedah nujen tudi zaradi vseh težav, ki so se pojavile v času krize. Sicer pa bo ministrstvo podrobnosti prejemanja nadomestil kmalu natančneje predstavilo.

Svet, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...