Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik

Primer Patria na sodišču spet prihodnji teden

Politika | 05.09.2011, 11:29 Tanja Dominko

Glavna obravnava v zadevi Patria bo opravljena 12. septembra, saj Walterja Wolfa danes zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo na sodišče. Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je predlagal, da se kazenski postopek zoper Walterja Wolfa izloči, ker meni, da bo njegovo prisotnost težko zagotoviti. "Zainteresirani smo, da obravnava steče in se opravi," je pojasnil svoj predlog. Tožilstvo izločitvi Wolfa v tej fazi postopka nasprotuje, saj menijo, da je njegova vloga odločilna v sami obravnavi za razjasnitev zadeve. Wolf tako za zdaj še ni izločen iz obravnave, ta se bo po odločitvi sodnice opravila 12. septembra. Po navedbah odvetnika Andreja Kaca se bo Wolf skoraj zagotovo udeležil obravnave naslednji teden.

Janša: „To je politična farsa!“

Janez Janša je ob prihodu na sodišče sicer dejal, da gre za politično- tožilsko farso. „Kako naj se človek brani, da nekje neugotovljene dne, da ni bil na kraju, ki ni bil določen. Nimamo možnosti niti proceduralnih postopkov obrambe, ker ni dokazov, ki bi jih izločali. Skratka, čista farsa.“ Črnkovič pa je pred sojenjem povedal, da pričakuje oprostilno sodbo, saj niso "nič storili". Krkovič pa: "Še enkrat potrjujem, da pri Patrii nisem vplival niti na toaletni papir." In dodal: „Pričakujem, da bom izvedel, kaj sem prejel." Zagožen komentarja ni želel podati.

Ob začetku težave zaradi prostorske stiske

Današnji začetek sojenja v primeru Patria je pritegnil veliko medijsko pozornost, pa tudi sicer je ob dejstvu, da je obtožena peterica ljudi (Janez Janša, Jože Zagožen, Tone Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf), na sodišču vladala precejšnja gneča. Obramba se je tako že takoj na začetku pritožila nad nemogočimi razmerami - predvsem zaradi prostorske stiske v dvorani, saj naj ne bi bilo niti prostora za odvetnika Walterja Wolfa. Zahtevali so, da se sojenje preseli drugam. Sodnica je pojasnila, da je do situacije prišlo zaradi dodatnega zagovornika.

Obtožni predlog je bil podan lani

Višja tožilka Branka Zobec Hrastar je obtožni predlog zoper obtožene na sodišče podala lani. Janšo, Zagožna in Krkoviča je obtožila sprejemanja daril, Wolfa dajanja pomoči pri sprejemanju daril, Črnkoviča pa dajanja daril za nezakonito posredovanje. Med glavnimi dokazi, do katerih so se dokopali kriminalisti, naj bi bil načrt o razdelitvi Patriinega denarja, ki naj bi ga našli v Črnkovičevem računalniku.

Sodnica Barbara Klajnšek v zadevi Patria deležna Kosovega poduka

Zanimivo pa je še nekaj. Vrhovno sodišče Republike Slovenije je septembra 2009 v Grand Hotelu Primus na Ptuju organiziralo tako imenovano Kazenskopravno sodniško šolo. Potekala je trikrat po tri dni. Moderatorja oziroma vodji šole sta bila Branko Masleša in Marko Šorli. Na vse tri seminarje je bilo skupaj vabljenih skoraj 400 slovenskih kazenskih sodnikov in sodnic iz vse Slovenije, večina vabljenih se je šole tudi udeležila. Med predavatelji na šoli najdemo znana imena, med njimi nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa in njegovo nekdanjo partnerico Katjušo Popovič, Kosovega namestnika Bečirja Kečanovića, njegovega pomočnika Romana Praha, sedanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, Jerneja Potočarja iz Višjega sodišča v Ljubljani, Nežo Kogovšek iz Mirovnega inštituta, Alenko Kukolj iz društva Ključ, Bojana Zalarja iz Psihiatrične klinike itd.

Še bolj zanimive so teme, ki so jih predavali Kos, Kečanović in Prah na tej sodniški šoli oz. predvsem dve temi v izvedbi Draga Kosa in Romana Praha. Prva je nosila naslov: Podkupovanje v mednarodnih poslovnih transakcijah, druga pa: Pregled nekaterih primerov koruptivnih kaznivih ravnanj iz mednarodne prakse in okoliščine pri odmeri kazenskih sankcij. Udeleženec te šole je povedal, da se je pri obeh temah neposredno omenjala afera Patria, čeprav je bila v predkazenskem postopku in daleč od kakršnekoli pravnomočnosti, zato bi jo morali že zaradi profesionalne sodniške etike pustiti pri miru. Že leta 2008 objavljeni dokumenti so namreč pričali, da naj bi bili Kos, Kečanović in Prah vmešani v afero Patria in zaradi tega pristranski. Zanimivo pa je tudi, da sta bila med slušatelji razlag o Patriji tudi sodnik in sodnica, ki sta ali pa še bosta sodila na tem področju ( sodnik Marko Črešnovar v primeru nevestnega dela pri Gutmanu in Erjavcu, Barbara Klanjšek pa je sodnica pri postopku, ki se je danes začel.

Obramba bi lahko zahteva izločitev, vendar je odvetnik Franci Matoz dejal, da se to ne bo zgodilo, ker si skupaj z Janšo želita, da se sojenje čim prej konča. Kako bodo ravnali odvetniki ostalih obtoženih, ni znano.

 

Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...