Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Vida Čadonič Špelič (foto: VURS)
dr. Vida Čadonič Špelič

Znani rezultati nadzora 61-tih mlekomatov

| 27.09.2011, 11:55

Veterinarska uprava Republike Slovenije je do danes izvedla uradni nadzor nad kakovostjo mleka v enainšestdesetih mlekomatih po Sloveniji, rezultati pa v nobenem primeru niso zahtevali izreka prepovedi prodaje surovega mleka, je za naš radio povedala dr. Vida Čadonič Špelič.

Direktorica Veterinarske uprave opozarja, da v naši državi poteka reden in sistematičen nadzor hlevov in živali na vseh tistih kmetijah, ki dajejo živila ali živali v prehransko verigo.

„Temu bi lahko rekli celo nekoliko nadstandard, ker nimajo vse države tako dobro nastavljenega tega nadzora,“ meni Špeličeva. Na tak način nadzirajo tudi vstopni del celotne mlečne verige. Od lanskega aprila pa so na Veterinarski upravi med drugim prevzeli tudi nadzor nad prodajo surovega mleka v mlekomatih. Lani so izvedli nadzor nad higijeno molže in notranjimi kontrolami na vseh 67 kmetijah, ki so mleko prodajale na avtomatih, letos pa izvajajo kontrole nad vsemi mlekomati.

„Vzorce jemljemo v prisotnosti lastnika mlekomata in gledamo na šest različnih bakterij. Tiste bakterije, ki so res lahko nevarne, so druge kot je Listerija, je Salmonela, je Verotoksična Escherichia coli, gledamo pa tudi na druge, ena od teh je Listeria in Coxiella burnetii, o kateri smo tudi leto govorili.

Do sedaj so nadzor končali na 61-tih mlekomatih po celotnem ozemlju Slovenije. „V petih vzorcih smo odkrili prisotnost Coxiella burnetii, ki lahko povzroči tudi Mrzlico Q in v enem vzorcu, to je bil ta mlekomat v Kopru, smo našli tudi Listerio,“ rezultate razlaga dr. Čadonič Špeličeva.

V vseh primerih je bilo število najdenih kolonij bakterij tako majhno, da ni bilo potrebno prepovedati prodaje mleka, so pa lastnikom odredili predpisane ukrepe za sanacijo stanja, ki jih tudi nadzirajo. Na teh mlekomatih so lastniki tudi morali obesiti obvestilo o tem, da je mleko potrebno prekuhati.

Dr. Vida Čadonič Špelič pa še opozarja: „V primerjavi z vzorci vseh živil živalskega izvora, so mlekomati na visokem mestu po varnosti. Dejstvo pa je, da je mleko hitro pokvarljivo živilo, in da tisti, ki se štejejo med rizične skupine ali pa so nejeverni Tomaži, imajo vedno možnost, da mleko pred uporabo prekuhajo. In to je tisto naše priporočilo potrošnikom.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...