Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Letalo (foto: www.adria.si)
Letalo

Dan „D“ za Adrio Airways

Slovenija | 31.08.2011, 08:11 Petra Stopar

Lastniki Adrie Airways imajo danes skupščino, od razpleta katere je odvisen obstoj slovenskega letalskega prevoznika. Odločali bodo namreč o zmanjšanju osnovnega kapitala zaradi pokrivanja izgube, nato pa o dokapitalizaciji s stvarnimi vložki - konverzijo terjatev bank - in z denarnim zneskom. Glavni izvršni direktor Klemen Boštjančič poudarja, da je dokapitalizacija nujna za rešitev družbe.

Vodstvo Adrie Airways, ki se je znašla v hudih finančnih težavah, je bankam upnicam konec junija predstavilo dokončen načrt prestrukturiranja družbe. Čeprav so ga banke sprejele pozitivno, še vedno ni znano, ali bodo soglašale s predlagano sanacijo. Glavni izvršni direktor Adrie Klemen Boštjančič, ki je v začetku leta skupaj z Robertom Vugo prevzel vodenje družbe, poudarja, da je dokapitalizacija nujna za rešitev letalskega prevoznika. Predpogoj zanjo sta rebalans državnega proračuna - tega naj bi Državni zbor potrdil prihodnji mesec - in sodelovanje bank.

Vlada se je konec junija odločila za pomoč Adrii Airways pri prestrukturiranju, in sicer bi država zagotovila 49,5 milijona evrov, pol milijona evrov pa naj bi zagotovila 86-odstotna lastnica, državna Posebna družba za podjetniško svetovanje. Vlada je pri tem sicer opozorila, da je sodelovanje bank nujno. Največja banka upnica Adrie je Nova Ljubljanska banka, ki naj bi po predlogu konvertirala terjatev v višini 27,67 milijona evrov. Sledijo Unicredit banka Slovenija s konverzijo terjatev v višini 2,5 milijona evrov, Hypo Alpe Adria Bank v višini 4,17 milijona evrov, Abanka Vipa v višini 3,36 milijona evrov in Gorenjska banka v višini 700.771 evrov.

Vodstvo Adrie Airways je zaposlene po neuradnih informacijah že seznanilo z možnostjo črnega scenarija. Če skupščina ne bo izglasovala dokapitalizacije, naj bi podjetje že naslednji dan razglasilo insolventnost, če v prihodnjem mesecu dni še vedno ne bi uspeli najti rešitve z bankami, pa bi sledil stečaj.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...