Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Varna pot v šolo

Slovenija | 30.08.2011, 15:32 Petra Stopar

Preventivna akcija Začetek šolskega leta je namenjena varovanju otrok in mladostnikov, ki po počitnicah ponovno vstopajo v promet. Z akcijo, ki se je začela že 23. avgusta in bo trajala do 10. septembra, policija z ostalimi pristojnimi opozarja vse udeležence v prometu, naj bodo strpni ter tako dober zgled mlajšim.

"Varnost otrok v prvih dneh septembra je ena najpomembnejših nalog policije," je na današnji novinarski konferenci dejal Ivan Kapun s Policije. Za večjo prometno varnost otrok svetujejo staršem, da čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji svojih otrok, kot vozniki pa naj bodo še posebej pozorni na nepredvidljivost ravnanj vseh otrok.

Cilj preventivnih aktivnosti je zagotoviti varno pot učencem v šolo in domov in izobraževati učence, kako varno sodelovati v cestnem prometu, pravi Vesna Marinko z Javne agencije RS za varnost prometa. Prav tako je cilj akcije vzpodbuditi voznike k odgovornejšemu vedenju ter si prizadevati za večjo varnost v cestnem prometu.

"V teh dneh agencija in občine pregledujejo in obnavljajo šolske poti, obnavlja se prometna signalizacija, preko občinskih svetov za preventivo in Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije pa je organizirano varovanje otrok na šolskih poteh v večini šol v začetku septembra," pravi.

Na dveh osnovnih šolah v Ljubljani in v eni v Mariboru je organizirano celoletno varovanje otrok s pomočjo prostovoljcev, staršev in starih staršev. Med njimi so po njenih besedah najbolj aktivni zveza združenj šoferjev in avtomehanikov, občinski sveti za preventivo, in drugi.

Na agenciji so za večjo varnost otrok zagotovili tudi različna preventivna gradiva. Med drugim so ponatisnili knjižico Prvi koraki v svetu prometa, ki jo bodo prejeli vsi starši prvošolčkov, nadaljevali bodo tudi z izdajo plakatov Šolska pot, ki bodo nameščeni na šolskih poteh in opozarjali na previdno ter odgovorno vožnjo odraslih. Poleg tega pa že od 16. avgusta poteka oglaševanje na obcestnih panojih, prav tako se dopolnjujejo načrti šolskih poti.

"Lepo bi bilo, ko bi se starši skupaj z otrokom sprehodili od doma do šole, in bi ga lahko opozorili na vse, kar ga utegne ogroziti na tej cesti," je še pristavila Marinkova.

Zlato Zaletel iz Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije pa je spomnil, da bo tudi letos več kot tisoč prostovoljcev iz njihovih društev po celi Sloveniji opravilo približno 10.000 prostovoljnih ur dela s tem, da bodo na najbolj ključnih mestih, kjer je nevarnost največja, skrbeli za varnost vseh šolarjev in še posebej prvošolčkov.

Direktor Direktorata za vrtce in osnovno šolstvo na ministrstvu za šolstvo in šport Boris Černilec je opozoril, da ne gre za akcijo, ki bi trajala samo dva tedna, ampak so prometne vsebine preko celega šolskega leta vključene v učne načrte. Radi bi dosegli, da bi se otroci varno in odgovorno vključevali v promet, odrasli pa jim moramo biti vzgled.

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Ljubo Zajc je povedal, da ob zaključku turistične sezone z veseljem ugotavljajo, da se je stanje prometne varnosti v juliju in avgustu bistveno popravilo. "Vrnili smo se v trend izboljševanje stanja varnosti cestnega prometa, ki se je začel v začetku leta 2008," je dejal in dodal, da je prometnih nesreč zaradi alkohola letos manj, a žal se še vedno 60 odstotkov vseh nesreč zgodi zaradi hitrosti in napačne smeri vožnje. Kot najmanj varno regijo je izpostavil Podravje, a se glede na poseben program stvari po njegovem umirjajo.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...