Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Knjigarna (foto: Wikimedia Commons)
Knjigarna

Prodaja učbenikov drastično upadla

Politika | 29.08.2011, 15:37 Petra Stopar

Starši in učenci že nekaj dni pred začetkom šolskega leta začnejo skrbeti za šolske potrebščine, torej zvezke, učbenike, delovne zvezke, pisala in vse ostalo, kar sodi zraven. Znano dejstvo je, da vsebina šolske torbe ni poceni, okoli prodaje in izposoje se vedno vrti tudi zgodba o knjigah. Kar zadeva učbenike, imajo učenci ponavadi na voljo dve možnosti: ali si učbenik izposodijo v učbeniškem skladu ali si v knjigarni kupijo novega. Vsekakor je prva možnost cenejša, a kot opozarjajo na Gospodarski zbornici, je prodaja učbenikov močno upadla. Če se bo ta trend nadaljeval, to lahko vodi v podražitve in zmanjšanje konkurence na trgu, še opozarjajo na GZS.

Starši učenk in učencev se sami odločijo, ali bodo učbenik kupili ali si ga bodo izposodili na šoli. Če se torej odloči za učbeniški sklad, izposojevalnino v celoti sofinancira ministrstvo za šolstvo in šport. Šola mora za učbeniške sklade izbrane učbenike nabaviti pred začetkom novega šolskega leta. Kot ob tem ugotavljajo na Zbornici založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije, v slovenskih šolah uporabljajo čedalje starejše učbenike, zaradi česar je prodaja učbenikov upadla za od 20 do 50 odstotkov, delovnih zvezkov pa od 15 do 30 odstotkov. Pri tem predsednik Odbora za učbenike Miha Kovač ni navedel imen založb. „Glavni razlog za upad prodaje je seveda prepoved ministrstva, da se menjava učbenike v šolskih skladih in seveda, pozivi ministrstva, da naj učitelji pri pouku uporabljajo čim manj delovnih zvezkov,“ opozarja Kovač. Kot eno od posledic upada prodaje navaja „popolno pomanjkanje denarja za razvoj novih učnih gradiv“ in to, da bi se lahko povečalo prepisovanje iz učbenikov in pisanje po nareku. „Kako to vpliva na kvaliteto izobraževalnega procesa, bo gotovo znala pojasniti pedagoška stroka,“ navajajo v Zbornici.

Kot posledico upada prodaje gradiv Kovač omenja tudi podražitve. Že zdaj so cene novih učbenikov in delovnih zvezkov velika obremenitev za denarnico. V gimnaziji bi npr. skupno odšteli okoli 240 evrov za vsa obvezna gradiva, so izračunali na MMC. Medtem, ko je osnovnošolcem na voljo brezplačna izposoja učbenikov iz učbeniškega sklada, dijaki za izposojo učbenikov v šoli plačajo eno tretjino cene učbenika. Z izposojo lahko tako prihranijo okoli 150 evrov. Kovač pojasnjuje, da so v tem trenutku učbeniki v Sloveniji dražji kot v Avstriji, „vendar je delovna skupina, ki jo je imenovalo ministrstvo, pred enim letom ugotovila, da bi v primeru, da bi v Sloveniji uvedli enak način oskrbe z učbeniki, kot ga imajo v Avstriji, cene padle za več kot 50 odstotkov in bi bili naši učbeniki bistveno cenejši kot so v Avstriji“. V Sloveniji so učbeniki dragi „predvsem zaradi načina oskrbe trga, ki temelji na šolskih skladih in na tem, da večino stroškov iz svojega žepa plačajo starši“, medtem ko Avstrija kupi celotno gradivo za osnovnošolsko izobraževanje. Na Zbornici založništva politiko zato pozivajo naj se odloči, ali želi trg, na katerem bodo učbeniki drug drugemu konkurirali ali želi izvesti monopol, kot smo ga imeli v 70-ih letih. Slednje nam ne bi prineslo nič dobrega, meni Kovač.

Ob tem je Zbornica omenila deset neresnic o učbenikih. Med njimi zanika npr. to, da je trg v Sloveniji preveč kaotičen in nepregleden, saj so se pri večini predmetov oblikovali po trije vodilni učbeniki.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...