Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Januarja dražji prispevek za RTVS

Politika | 27.08.2011, 10:00 Petra Stopar

Januarja prihodnje leto bodo naročniki storitev Javne Radiotelevizije Slovenija plačevali višji prispevek. Vlada je namreč delno ugodila predlogu RTVS, zato bo treba mesečno plačati 75 centov več.

Vodstvo RTVS je zahtevo za povišanje rtv-prispevka za evro posredovalo konec junija, vendar je odbor vlade za državno ureditev in javne zadeve zahtevo zavrnil kot neutemeljeno, podražitvi pa ni bila naklonjena niti nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Na četrtkovi seji pa se je vlada odločila, da delno ugodi RTVS-ju, in tako prispevek zviša, ne za evro, ampak za 75 centov, tako da bodo naročniki z začetkom leta 2012 po novem na mesec plačevali 12,75 evra.

Javni zavod letno s prispevki do zdaj zasluži 86 milijonov evrov, a kot v utemeljitvi povišanja pravi vodstvo, ga to po deležu javnega financiranja domnevno postavlja na rep Evrope. Uvedbo višjega prispevka zavod utemeljuje s tem, da je vse več naročnikov, ki so oproščeni plačevanja, ker so socialno ogroženi. Na javni televiziji so razmišljali celo o tem, da bodo, če vlada ne bi ugodila njihovi zahtevi, prisiljeni krčiti programe, saj se stroški, zlasti za pokrivanje športnih dogodkov, povečujejo, prihodki od oglaševanja pa se zmanjšujejo.

Z večjim prilivom od prispevkov naj bi se program še bolj razvijal, omililo naj bi se tudi breme tehnološkega razvoja zaradi naraščajoče amortizacije, so pojasnili v vodstvu zavoda.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...