Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Začetek akcije „Za srce Afrike“

Cerkev na Slovenskem | 17.08.2011, 10:00 Petra Stopar

Slovenska Karitas začenja vsakoletno dobrodelno akcijo „Za srce Afrike“. Sredstva, ki jih bodo darovali ljudje, bodo namenjena razvojnim projektom na področju oskrbe z vodo, zdravstva in šolstva, ki jih Karitas izvaja s slovenskimi misijonarji v osrednjem delu Afrike.

S pomočjo zbranih darov posameznikov, podjetij in z SMS sporočili je Karitas lani ob pomoči misijonarjev v Ruzu v Burundiju podprla gradnjo dodatnih prostorov zdravstvenega centra do tretje faze. Prostori bodo namenjeni hospitalizaciji otrok in odraslih. Ob tem so zgradili tudi rezervoarja za vodo, „ker druge možnosti za oskrbo z vodo ni“, so zapisali v sporočilu za javnost. V Rwisabiju v Burundiju je Karitas podprla dokončanje obnove dotrajanih prostorov ter nakup sončnih celic za potrebe zdravstvenega centra, ki oskrbuje 80.000 ljudi. V Zambiji so podprli programe preventive mladih, v Malaviju pa oskrbo okuženih z virusom HIV. Na Madagaskarju ter v Zambiji so pomagali tudi pri nakupu hrane za šolske otroke.

V prihodnjem letu želijo v Ruzu podpreti dokončanje gradnje bolnišničnih prostorov zdravstvenega centra, kupiti trideset postelj z vzmetnicami ter obnoviti dotrajano strehe in strop na dispanzerju. Da bo delo v zdravstvenem centru, ki ga dnevno obišče 70.000 ljudi, lahko normalno potekalo tudi ponoči, bodo podprli nakup sončnih celic. V Rwisabiju bodo podprli nakup še manjkajoče medicinske opreme za potrebe zdravstvenega centra in nadaljevali osveščanje mladih v Zambiji. V Kigaliju v Ruandi, kjer je v razredih pogosto do sto otrok, pa želi Karitas letos doprinesti h gradnji in opremljanju osnovne šole s šolskim pohištvom za prva dva razreda ter zgraditi vodnjak za šolo.

V zdravstvenem centru v Rwisabiju oskrbijo tudi dehidrirane otroke.
V zdravstvenem centru v Rwisabiju oskrbijo tudi dehidrirane otroke. © Mojca Urh

Darovalci lahko svoje darove prispevajo z SMS sporočilom s ključno besedo „Afrika“ na 1919 ali na Slovensko Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR:02140-0015556761, sklic: 2143, namen: Za srce Afrike. Zgibanka s položnico bo na voljo tudi v septembrski številki revije Ognjišče.

Lansko leto je Karitas v sklopu akcije „Za srce Afrike“ začela tudi zbirati mesečne prispevke za akcijo „Z delom do dostojnega življenja“. Ti prispevki družinam omogočajo, da z lastnim delom lahko preživijo in dostojno živijo.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...