Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Maribor dobil „škofovo“ ulico

Cerkev na Slovenskem | 22.07.2011, 08:57 Petra Stopar

Nadškofija Maribor in verniki so ponosni na poimenovanje ulice po škofu Maksimilijanu Držečniku. Občinski mestni svet je namreč junija ob prenovi in razširitvi Trga Leona Štuklja spremenil ime nekdanje Svetozarevske ulice in njen zgornji del preimenoval v Ulico škofa Maksimilijana Držečnika.

Škof Maksimilijan Držečnik, predhodnik nadškofa Franca Krambergerja, je škofijo vodil v najtežjih časih po 2. svetovni vojni od leta 1949 vse do smrti maja 1978. Bil je edini slovenski škof na vseh zasedanjih II. vatikanskega koncila, izdal je tudi prevod Svetega pisma, t.i. Držečnikov prevod.

S svojim delovanjem je močno sooblikoval življenje v Mariboru: končal je škofijski proces za Slomškovo beatifikacijo, ustanovil semenišče, zgradil bogoslovje in prenesel del teološkega študija v Maribor. Bil je ekumensko naravnan, ustanavljal župnije in gradil nove cerkve, bil je blizu vernikom po celi škofiji. Svoj bogat življenjski opus je kronal s trpljenjem, posebej zadnji dve leti, in s tem je dobilo njegovo življenje dodaten Božji pečat ter obrodilo bogate sadove za mesto in vso krajevno Cerkev, so zapisali na nadškofiji.

„Škofova“ ulica zdaj povezuje Partizansko in Titovo cesto ter pravokotno obkroža baziliko Svete Marije.

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika v Mariboru
Ulica škofa Maksimilijana Držečnika v Mariboru © Nadškofija Maribor

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...