Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenska ekipa na mednarodni kemijski olimpijadi v Ankari (foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije)
Slovenska ekipa na mednarodni kemijski olimpijadi v Ankari

Odličja mladim kemikom in biologom na olimpijadah

Slovenija | 21.07.2011, 11:41 Petra Stopar

V turški Ankari je bila minuli teden 43. mednarodna kemijska olimpijada, ki se jo je udeležilo več kot 270 tekmovalcev iz 70 držav. Slovenijo so v konkurenci kemikov zastopali štirje dijaki, ki so si na tekmovanju priborili bronaste medalje.

Tretje mesto so osvojili vsi slovenski kemiki Katarina Čermelj (Gimnazija Bežigrad), Maja Petek (II. gimnazija Maribor), Nejc Petek (Gimnazija Litija) in Tilen Potisk (Gimnazija Škofja Loka), so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Zahtevana znanja presegajo učne načrte za srednje šole, zato organizatorji vsako leto sodelujočim državam razdelijo pripravljalne naloge, s pomočjo katerih udeleženci dobijo vpogled v tip in težavnost nalog na olimpijadi. V izbor za olimpijsko ekipo se uvrstijo najboljši z državnega tekmovanja iz kemije, med katerimi na podlagi priprav in različnih teoretičnih testov izberejo štiri udeležence olimpijade, ki se nato še praktično usposabljajo za tekmovanje.

Prav tako odličen rezultat pa so dosegli biologi na 22. mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala v Taipeiu v Tajvanu. V konkurenci 229 tekmovalcev iz 58 držav so Slovenijo zastopali Jure Črepinšek (I. gimnazija v Celju), Eva Slapnik (I. gimnazija v Celju), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija) in Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad). Slednji je osvojil bronasto medaljo in le za las zaostal za srebrom.

Tako kot na kemijski olimpijadi, morajo tudi mladi biologi na tekmovanju pokazati svoje teoretično in praktično znanje. V izbor za olimpijsko ekipo se je uvrstilo najboljših devet dijakov z državnega tekmovanja v znanju biologije za srednješolce. Med njimi pa so bili na podlagi dodatnega testa izbrani štirje, ki so Slovenijo zastopali na mednarodni biološki olimpijadi.

Prihodnje leto bo kemijska olimpijada v prestolnici Združenih držav Amerike, biološka pa v Singapurju.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...