Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sprejem na ameriškem veleposlaništvu (foto: Mateja Jurič; Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani)
Sprejem na ameriškem veleposlaništvu

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji praznovalo dan neodvisnosti

Slovenija | 04.07.2011, 23:18 Petra Stopar

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je v počastitev ameriškega dneva neodvisnosti pripravil sprejem v svoji rezidenci v Ljubljani. V nagovoru zbranim je veleposlanik poudaril, da danes ne praznujemo le rojstnega dneva ZDA, ampak tudi njihovo vse tesnejše prijateljstvo s Slovenijo. Obenem pa je posvaril pred delitvami v družbi.

Mussomeli je med drugim nazdravil vsem svojim rojakom Američanom, tistim na desni in tistim na levi. »Tistim, ki so častno poprijeli za orožje, da bi zaščitili našo državo, in tistim, ki so ravno tako častno raje odšli v zapor, kot da bi poprijeli za orožje iz po njihovem prepričanju zmotnih razlogov.«

Ameriški veleposlanik je pozdravil in se poklonil tudi vsem Slovencem, tako na desni kot na levi. »Tako tistim, ki si prizadevajo za večjo svobodo, kot tistim, ki iščejo vse večjo varnost; in vsem, ki so se borili zoper in so bili žrtve totalitarizma, bodisi fašističnega ali komunističnega,« je poudaril. Ob tem je nazdravil še vsem, ki tudi danes nadaljujejo boj za bolj odprto družbo in boljšo prihodnost, »vsem, ki se želijo otresti okov preteklosti in ostankov stare elite, ki želijo resnične svobodne in odgovorne medije in ki si prizadevajo za družbo, v kateri je vsakdo cenjen in spoštovan«.

Na koncu je pozval, da naj molimo za mir, pravico, blaginjo in srečo vseh Slovencev ter dodal, da nikoli doslej »ni bila država s tako malo prebivalstva deležna tako velikega blagoslova«.

Slovenija, Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...