Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Ne sodnik, pač pa sodnica?

Slovenija | 04.07.2011, 11:21 Tanja Dominko

Predsednik republike Danilo Türk se ni odločil za podporo nobenemu od prijavljenih kandidatov za ustavnega sodnika, ampak za ustavno sodnico predlaga vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa. To sta po današnjih ločenih posvetovanjih s predsednikom republike povedala vodji poslanskih skupin SD in Zares Dušan Kumer in Franco Juri.

Tako Kumer kot Juri se po pogovorih še nista opredeljevala, ali bi bila kandidatka zanje sprejemljiva. Poslanske skupine se bodo o predlogu verjetno posvetovale že jutri, ko običajno zasedajo. Juri pa je izrazil upanje, da bo parlament novega ustavnega sodnika ali sodnico imenoval že na seji pred počitnicami.

Türk je sicer poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za mesto sodnika ustavnega sodišča objavil sredi aprila, potem ko državni zbor konec marca rektorja primorske univerze Rada Bohinca ni potrdil za ustavnega sodnika. Prijavili so se nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, direktor Javnega zavoda Krajinski park Marko Starman, področni sekretar na agenciji za trg vrednostnih papirjev Borut Stražišar, Rado Škofic in generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito državljanov na ministrstvu za zunanje zadeve Andraž Zidar, a očitno nihče za Türka ni sprejemljiv.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...