Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Otroci iz Berlina s straši na Švedskem (foto: Majda Schmidt)
Otroci iz Berlina s straši na Švedskem

Berlinski godci v Vadsteni

| 17.06.2011, 16:44 Matjaž Merljak

Na letošnjem tradicionalnem romanju Slovencev s Švedske v Vadsteni v soboto, 11. junija 2011 je gostovala tudi gledališka skupina otrok iz nemškega Berlina. Preberimo njihove vtise.

Leta 2008 se je v Berlinu porodila želja, da bi ustanovili gledališko skupino, s katero bi otroke slovenskih družin še dodatno motivirali k osvajanju in uporabljanju slovenskega jezika.

Še v istem letu smo postavili na oder prvo predstavo. Navdušenje med gledalci in igralci je bilo tako veliko, da se je iz enkratnega projekta izoblikovala stalna gledališka skupina. V prostorih “Slovenske katoliške misije Berlin” pod vodstvom g. Dorija Pečovnika imamo idealne pogoje za redno delovanje. Med lanskim Miklavževanjem smo uprizorili pravljico bratov Grimm “Mestni godci”, s katero smo se tudi predstavili na Švedskem.

Naše delovanje sofinancira Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in z njihovo finančno pomočjo nam je uspelo realizirati gostovanje v tujini, ki predstavlja vrhunec naše dejavnosti ter nenadomestljivo motivacijo za nadaljnje delovanje.

V mesecu novembru nas je gospod Zvone Podvinski, vodja katoliške misije na Švedskem povabil, da bi z igrico popestrili 38. srečanje, ki ga Slovenci tradicionalno organizirajo na binkoštno soboto v mestu Vadstena, ki lezi idilično ob obali jezera Vättern.

Procesija po sveti maši
Procesija po sveti maši © Majda Schmidt

Za 165.000 katoličanov na Švedskem je mesto ob jezeru Vättern najpomembnejše romarsko središče, ki se je razvilo ob samostanu, katerega ustanoviteljica je bila sv. Brigita Švedska.

Ohranjena je še cerkev, ki je bila dokončana leta 1430. Red sester sv. Brigite obstaja se danes, 13 redovnic iz različnih držav pa živi v majhnem “modernem” samostanu.

Središče mesta, katerega krasi najstarejši švedski rotovž, obiskuje veliko potnikov rečnih ladij, ki križarijo po Göta – kanalu, idilični vodni poti v centralni Švedski. Stari del mesta z lesenimi hišami v različnih barvah je podoben prizoriščem zgodb Astrid Lindgren kot jih poznamo iz sterilnih filmov. Skozi majhna bela okna, ki jih krasijo čipkaste zavese, pa se odpira pogled v privlačne butike, kavarne in galerije.

Dvorana, kjer so nastopali
Dvorana, kjer so nastopali © Majda Schmidt
Vedno nasmejane sestre so prijazno sprejele Slovence, ki so na srečanje iz različnih švedskih mest prispeli z avti in avtobusi. Tokrat so se jim pridružili tudi Slovenci iz Berlina in Švice.

Ob 12h se je začela slovesna maša, ki jo je vodil nadškof v pokoju msgr. Alojz Uran. S petjem in molitvijo so slovenski rojaki obogatili bogoslužje, med katerim je pet mladih Slovencev prejelo zakrament svete birme. Po maši je procesija vodila do slovenske lipe, kjer je zazvenela pesem “Lipa zelenela je”. Z molitvijo in litanijami pa smo se zahvalili Bogu in se priporočili sv. Brigiti.

Po vrnitvi na dvorišče novega samostana so nas sestre pogostile z okusno juho. Po zaplesanem kolu pa so se številni rojaki odpravili proti dvorani, kjer je potekal kulturni in veseli del srečanja.

Z mladimi igralci gledališke skupine smo se zbrali v dvorani že dve uri pred nastopom, da smo ponovili besedilo, pripravili rekvizite ter postavili kulise. Člani skupine “Goveja župca” so nam prijazno dovolili, da uporabimo njihovo ozvočenje in mikrofone. Po uvodnih nagovorih ter kratki predstavitvi naše dejavnosti je sledil nastop otrok. Za gostovanje na Švedskem smo igrico se enkrat preimenovali, tako da “ Berlinski godci” niso odšli iskat sreče v glavno nemško mesto, temveč v Vadsteno. Smeh je odmeval po dvorani in vsak prizor ter pevsko točko so sterilni gledalci nagradili z bučnim aplavzom. Tudi naša najmlajša – štiriletna Zala – je brez strahu zaplesala vilinjsko kolo in povedala svoj tekst. Razbojnikov se gledalci niso ustrašili, čeprav so kar nevarno mahali z vodnimi pištolami. Štirje godci, ki so v slovenskem jeziku igrali in prepevali o svojem težkem življenju, pa so tudi na Švedskem premagali vse težave in s pomočjo prijateljstva, poguma in dobre volje dosegli zadani cilj.

Čas po predstavi je bil namenjen oddihu. Naši otroci so ga preživeli z igranjem nogometa, pri katerem se jim je pridružila tudi mladina švedskih slovenskih družin. Starši pa smo klepetali s švedskimi izseljenci, izmenjali izkušnje in se spominjali domovine.

Ves večer so bili mladi Berlinčani deležni pohval za izvedbo odlične predstave. In tudi mi starši se bomo se dolgo spominjali, s kakšnim navdušenjem je bil sprejet nastop naših otrok, kako so se rojaki tudi nam zahvaljevali za vloženi trud in nas vzpodbujali , da bi vztrajali se naprej.

Majda Schmidt, voditeljica gledaliske skupine slovenskih otrok , Berlin

Več o letošnjem praznovanju v Vadsteni.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.