Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

20 let novega obdobja za Slovence v zamejstvu

Slovenskih 20 | 10.06.2011, 21:30 Matjaž Merljak

Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij je v četrtek, 9. junija zasedal v Čedadu. Na dnevnem redu je bila vrsta pomembnih tematik, ki zadevajo slovensko narodno skupnost v deželi Furlaniji Julijski krajini. V prvi vrsti pa je bila to priložnost, da je vodstvo SSO-ja izrazilo zadovoljstvo nad potekom volitev na Tržaškem, Goriškem in v Benečiji.

Prišlo je namreč do pomembnih novosti, kakor tudi do uveljavitve slovenskih kandidatov v vodilnih organih javnih ustanov. To je dobra osnova, na kateri bo mogoče usmeriti prihodnji vsestranski družbeni razvoj v perspektivnejše cilje. Med te pa mora biti obvezno vključeno nadaljno izvajanje zaščitnih zakonskih določil, ki zadevajo pravice slovenske narodne skupnosti.

Drago Štoka, predsednik Sveta slovenskih organizacij je na začetku svojega poročila podčrtal pomen 20. obletnice slovenske samostojnosti in državnosti. Slovensko osamosvojitev je označil kot stoletno hrepenenje slovenskega naroda, ki je 26. junija 1991, s polnimi pljuči, zadihal na svoji zemlji.

Ta obletnica pa ne bi bila dojeta v polnem smislu, če ne bi upoštevali tudi dejstva, da se je še pred osamosvojitvijo slovenski narod odločil za polno spoštovanje osnovnih človekovih svoboščin, za demokratična načela državne ureditve in politično pluralnost. Ravno v tej pomladi slovenskega naroda je nastala mlada država, ki je danes širom po svetu priznana in polnopravno včlanjena v vseh glavnih mednarodnih organizacijah.

Z osamosvojitvijo in samostojno Republiko Slovenijo je novo obdobje napočilo tudi za Slovence, ki živimo v deželi Furlaniji Julijski krajini. Končalo se je dolgoletno obdobje krivičnih razlik, ki so vsa povojna leta zapostavljala dobršen del Slovencev. Slednji so si morali le z lastnimi močmi pomagati, da so slovensko narodno zavest in jezik ohranjali na podlagi slovenstva, demokracije in krščanstva oziroma tistih vrednot, ki spadajo med temeljna načela Sveta slovenskih organizacij. Osamosvojitev in lastna država sta tako moralna zmaga, po kateri smo lahko vsi Slovenci enaki in enako deležni vseh posledičnih pozitivnih učinkov.

Ob priliki bližajoče se 20. obletnice slovenske samostojnosti in državnosti pa je vodstvo SSO-ja izrazilo zaskrbljenost nad sedanjim stanjem Republike Slovenije. Pri tem SSO upa, da bo čimprej prišlo do tistih družbenih osnov, na katerih se bo lahko Slovenija zopet uvrstila med uspešnejše države evropske in svetovne mednarodne skupnosti.

Izvršni odbor je tudi prisluhnil poročilu o prvem sestanku mešane komisije SSO-SKGZ. Paritetna šestčlanska komisija je nastavila način dela, ki se bo odvijal preko rednih srečanjih. Komisija bo sprejete sklepe glede skupnega dokumenta obeh krovnih organizacij posredovala vodstvima SSO in SKGZ, ki bosta edini pristojni, da jih osvojita.

Vodstvo SSO je tudi obravnavalo potek gradnje slovenskega večnamenskega centra v Špetru. Ta poteka v sklopu evropskega projekta Jezik. Poročilo o tej točki sta podala pokrajinski predsednik SSO Giorgio Banchig in projektni vodja Ivo Corva. Banchig je podčrtal, da se dela že izvajajo ter pohvalil zelo dobro vodenje posameznih izvedbenih delov projekta.

Trst, 10. junij 2011

Svet slovenskih organizacij

Slovenskih 20
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.