Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Steinbuch: predčasne volitve niso samoumevne

Slovenija | 28.06.2011, 14:32 Tanja Dominko

Kot je v pogovoru za naš radio dejal nekdanji urednik Žurnala Dejan Steinbuch, predčasne volitve niso tako samoumevne: "Si lahko predstavljam, da bi se status quo še nadaljeval do pomladi ali celo do rednih volitev."

Steinbuch trenutno situacijo ocenjuje kot komedijo zmešnjav, v kateri ni jasno, kdo so glavni igralci. Se pa strinja, da bi morebitna vezava zaupnice na glasovanje o rebalansu proračuna lahko scenarij obrnila: "Možno je, da bodo prevladale ambicije posameznih strank, zlasti Zaresa in Desusa, ki sta izstopila iz vlade, tudi opozicija bi seveda glasovala proti rebalansu, tako da v tem primeru pa mislim, da ni nevarnosti, da bi se ponovil scenarij leta 2000."

Steinbuch sicer meni, da bi bile za položaj Slovenije, na področju njene kreditne in bonitetne ocene in ugleda v svetu, predčasne volitve dobre. "Vprašanje je sicer, kaj bi prinesle. Gotovo ne bi prinesle absolutnega zmagovalca, kar bi pomenilo novo koalicijo. Morda ne bi bila slaba močna koalicija med dvema največjima strankama, ki bi imela dovolj glasov, da bi izglasovala reformne zakone in tudi spremenila tisti del zakonodaje, ki se je izkazal kot zavora Slovenije. Pri tem mislim na zakon o volitvah predsednika republike in zakon o volitvah v državni zbor." Poleg tega meni, da je treba omejiti pravico do referenduma. Po njegovem mnenju se bo na prvo mesto na naslednjih volitvah uvrstila SDS, za njo pa Desus, ti dve bi lahko oblikovali koalicijo.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...