Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Koroška mladina zavrača povpraševanje

| 14.05.2011, 17:19 Matjaž Merljak

Slovenske mladinske organizacije koroških Slovencev – Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD), Klub slovenskih študentk in študentov v Gradcu (KSŠŠG), Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem (KSŠŠK), Mlada Enotna lista (Mlada EL) in Koroška dijaška zveza (KDZ) –  zavračajo tako podpisani Memorandum kot tudi ljudsko povpraševanje.

S podpisom „memoranduma“, dne 26. aprila 2011, so predsedniki ZSO, NSKS in SKS dokončno klonili diktatu deželnega glavarja Dörflerja in njegovega namestnika Scheucha. Predvsem naj bi s predvidenim novim zakonom o uradnem jeziku prišlo do znatnega poslabšanja pravic do uporabe slovenskega jezika na uradih. Po veljavnem – restriktivnem – zakonu ima celo več koroških Slovencev pravico do slovenščine kot uradnega jezika, kot pa v trenutno še vedno aktualnem osnutku za novi zakon o uradnem jeziku, ki so ga objavili pred mesecem dni.

Mladi pripadniki slovenske narodne skupnosti se zavedamo pravic do uporabe slovenskega jezika na uradih in v javnosti, kakor je to določeno v členu 7 ADP, ki je osnovni del avstrijske zvezne ustave in nikomur ne dovolimo, ne koroški deželni vladi ne avstrijski zvezni vladi, kot tudi ne zastopnikom osrednjih organizacij koroških Slovencev, da nam vzamejo še tisto malo, kar nam je ostalo in nam je najpomembnejše, t.j. pravico do izražanja v slovenskem jeziku!

Slovenske mladinske organizacije najostreje kritiziramo odločitev koroške deželne vlade, da izvede ljudsko povpraševanje o tematiki dvojezičnih krajevnih napisov in uradnega jezika. S tem se na eni strani uveljavi princip, ki nikakor ne sloni na demokratični osnovi, t.j. da večina odloča o manjšini (kdo je naslednji na vrsti: so to mladi, upokojenci, invalidi, politično drugače misleči?), na drugi strani pa služi to povpraševanje poleg ponovne zaostritve družbenopolitične klime na Koroškem le kot obračun zaradi notranje strankarskih »odprtih računov« oz. rivalstvu med deželnim glavarjem Dörflerjem ter njegovim namestnikom Scheuchom (oba FPK, koroški svobodnjaki), da o nepotrebnem in nespametnem zapravljanju denarja sploh ne govorimo. Dodatno izgleda, da naj bi ta tematika še naprej služila določenim političnim krogom na Koroškem za prekrivanje drugih problemov oz. lastnih spodrsljajev.

Zato pozivamo vse volilne upravičence, da naj se ne udeležijo omenjenega ljudskega povpraševanja ter s tem pokažejo, da takšne politike ne odobravajo, saj so zainteresirani za velikodušno in pravično rešitev.

 

Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem / Klub slowenischer Studentinnen und Studenten in Kärnten

Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju / Klub slowenischer Studentinnen und Studenten in Wien

Klub slovenskih študentk in študentov Gradec / Klub slowenischer Studentinnen und Studenten Graz

Koroška dijaška zveza / Kärntner Schülerverband

Mlada Enotna lista / Junge Einheitsliste

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.