Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Blagoslov velikonočnih jedil v Montrealu (foto: Arhiv slovenske župnije v Montrealu)
Blagoslov velikonočnih jedil v Montrealu

Velika noč v Montrealu

Slovenci po svetu | 05.05.2011, 08:34 Matjaž Merljak

Slovensko župnijo svetega Vladimirja v kanadskem Montrealu vodi lazarist Franc Létonja. Pred veliko nočjo so imeli duhovno pripravo, doživeto so obhajali veliki teden in tudi samo velikonočno praznovanje. Pridružili so se mu tudi mladi, ki so se sicer odselili v druge kraje. Na belo nedeljo so imeli sveto birmo. Zakrament Svetega Duha so prejeli štirje kandidati.

Duhovna priprava je bila predvsem ob nedeljah, ko so imeli uro molitve in križev pot. K zunanji pripravi na praznike pa sodi izdelava butaric v tednu pred cvetno nedeljo. Te so seveda z drugim zelenjem v nedeljo blagoslovili.

V velikem tednu je bila duhovna obnova, ki jo je vodil lazarist Tone Zrnec iz Toronta. Zjutraj in zvečer je bila sveta maša ter priložnost za sveto spoved. Misijonar je pri mašah odstiral Jezusov pogled na greh in spravo. Tako so se rojaki pripravljali na zakrament božjega usmiljenja.

Na veliki četrtek so imeli mašo Jezusove zadnje večerje, nato so bili še nekaj časa v cerkvi.

Spomin Jezusovega trpljenja in smrti na križu je bil na veliki petek ob 15h. Pasijon so brali v angleščini, da je bolj razumljivo tudi mlajšim. Teh je prišlo veliko.

Na veliko soboto sta bila dva blagoslova jedil, zvečer pa vigilija. Na veliko noč so imeli sveto mašo. Procesije imajo le še na podeželju, v mestu to ni mogoče.

Cerkev svetega Vladimirja v Montrealu
Cerkev svetega Vladimirja v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu
Župnik Franc Létonja je še povedal, da je na cvetno nedeljo k mašam in blagoslovu zelenja prišlo veliko ljudi, na veliki četrtek je bil obisk slabši, na veliki petek je bila cerkev spet polna. Prišlo je tudi precej mladih, ker v mnogih podjetjih niso več delali. Pri blagoslovu jedil je bilo spet veliko mladih družin z otroki, ki za praznike pridejo domov k staršem. Na vigilijo je bil obisk dober in na veliko noč spet pri obeh mašah.

In kako so se mladi pridružili praznovanju? Kot pravi Franc Letonja, je velika noč velik praznik za mlade. Duhovna obnova jih ni preveč pritegnila, tisti, ki pridejo k spovedi, po prejemu odidejo in ne ostanejo v cerkvi. Sicer pa veliko mladih pride za praznike domov.

Veselje velike noči nam vedno bodi Jezus ti, Jezus, ki je trpel, umrl in slavno vstal iz groba, naj osrečuje, blagoslavlja in spremlja vse poti našega življenja, naj bo vir našega veselja, ostanimo z Jezusom danes in prihodnje, da nam bo vera dajala moč za pravo veselje, veselje velike noči - to je bilo velikonočno voščilo župnika v Montrealu, lazarista Franca Létonje.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.