Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Kajenje škoduje zdravju (foto: nn)
Kajenje škoduje zdravju

Obeležujemo dan brez tobaka

Slovenija | 31.05.2011, 10:03 Petra Stopar

V svetu kadi tretjina odraslih prebivalcev, v Sloveniji pa je kadilcev, starejših od 15 let, približno četrtina. Vsako leto zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, po svetu umre pet milijonov ljudi, v Sloveniji okoli 3000.

Letošnja vodilna tema svetovnega dneva brez tobaka je t. i. Okvirna konvencija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za nadzor nad tobakom. Namen te mednarodne pogodbe je okrepiti ukrepe za omejevanje epidemije rabe tobaka. Države, ki jo ratificirajo, konvencija zavezuje, da v svojih zakonodajah in nacionalnih strategijah sprejmejo ukrepe za zmanjševanje povpraševanja po tobaku. Slovenija je konvencijo ratificirala 26. januarja 2005.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v svetu kadi približno tretjina svetovne odrasle populacije oz. okoli 1,1 milijarde ljudi. V Sloveniji kadi približno četrtina prebivalcev, starejših od 15 let, kar predstavlja nekaj več kot 430.000 oseb. Kadi več moških kot žensk, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

„Po podatkih iz zadnje mednarodne raziskave z naslovom Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju je med slovenskimi mladostniki, starimi od 11 do 15 let, že kdaj kadilo nekaj manj kot 30 odstotkov vseh, in sicer več fantov kot deklet“, je za naš radio povedala Lucija Beškovnik z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. „Med 15-letniki je že kdaj kadilo približno 53 odstotkov vseh, vendar pri tej starosti ni razlik med fanti in dekleti“, navaja Helena Koprivnikar z IVZ, ki dodaja, da je bil po zbranih podatkih delež kadilcev med mladostniki v letu 2010 nižji kot leta 2002.

S kajenjem so povezane bolezni, kot so vnetja dihal, kronična obstruktivna pljučna bolezen, možganska kap, srčni infarkti, zamašitve arterij, zlasti v nogah, in druge srčno-žilne bolezni, astma, več vrst pljučnega raka ter druge oblike raka, na primer na trebušni slinavki, požiralniku in želodcu. Zaradi teh bolezni v Evropski uniji trpi skoraj 13 milijonov ljudi.

Celovite zakone za zaščito državljanov pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu je doslej sprejelo 15 držav članic unije. Dokazano je, da prepovedi kajenja pozitivno vplivajo na zdravje zaradi zmanjšanega uživanja tobaka in izpostavljenosti tobačnemu dimu. Vsi učinki bodo verjetno jasni šele čez 20 ali 30 let, vendar so podatki iz držav s protikadilskimi zakoni spodbudni, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Slovenija, Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...