Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Boštjan Cvetič in Božidar Bračun ob 1. obletnici Ljudske kuhinje Betlehem (foto: NKMB)
Boštjan Cvetič in Božidar Bračun ob 1. obletnici Ljudske kuhinje Betlehem

1. obletnica Ljudske kuhinje Betlehem

Cerkev na Slovenskem | 10.05.2011, 14:17 Petra Stopar

Prva obletnica Ljudske kuhinje Betlehem Nadškofijske Karitas Maribor je mejnik, ki za sodelavce Karitas pomeni refleksijo opravljenega dela ter obenem priložnost zahvale vsem, ki so v programu prepoznali resnično pomoč sočloveku v stiski in ga finančno oz. materialno tudi podprli. Prav tako pa tudi priložnost za osveščanje širše skupnosti o situacijah, v katerih danes socialno najbolj ogrožene skupine, največkrat potisnjene na rob družbe (družine, posamezniki, otroci, starejši, bolni in invalidi ter druge marginalne skupine), potrebujejo pomoč in prizadevanja ter solidarnost širše skupnosti.

„Z veseljem lahko danes ugotavljamo, da so bila prizadevanja Nadškofijske Karitas Maribor ob postavitvi programa Ljudske kuhinje Betlehem pravilna. Ljudska kuhinja danes ne pomeni zgolj osnovne prehrambne storitve temveč tudi Betlehem – hiša kruha, prostor upanja, saj interakcije različnih humanitarno socialnih programov pomoči Nadškofijske Karitas Maribor pomenijo tisto pomoč za samopomoč človeku v stiski, ki zagotavlja njegov razvoj in izboljšuje možnosti za socialno integracijo v širšo skupnost ter posledično novo možnost, nove okoliščine za bolj kvalitetno življenje“, je na današnji tiskovni konferenci povedal generalni tajnik NKMB Božidar Bračun.

Ob tem se je s sodelavci in prostovoljci zahvalil darovalcem, ljudem odprtega srca, ki so materialno ali finančno podprli program kuhinje. „Za kosilo je v preteklem letu darovalo kar 851 darovalcev. Več kot polovica je takih, ki so pomagali dvakrat, desetina celo z mesečnimi prispevki.“ Posebej je omenil omenil Nadškofijo Maribor, Poslovni sistem Mercator d.d., Elektro Tabga d.o.o., ki so program izdatno podprli pri vzpostavitvi. Tako so v prvem letu skupaj zbrali 82.165 evrov. Strošek kosil in ostali stroški so v preteklem letu znašali 65.288 evrov. V letošnjem letu so do sedaj zbrali 15.381 evrov. Prav tako so prejeli sklep Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki je na podlagi kontrole v letu 2010 ugotovila odlično organiziranost in delovanje vseh programov NŠKM. Fundacija sofinancira v letošnjem letu program Ljudske kuhinje Betlehem v višini 30.000 evrov. „Upamo, da bo program Ljudske kuhinje v letošnjem letu izdatneje podprt s strani Mestne občine Maribor. V preteklem letu je mestna občina sofinancirala program Ljudske kuhinje Betlehem v višini 1.200. evrov“, je še dodal Bračun.

V prvih štirih mesecih vse več stisk

NKMB je prejela kar 544 prošenj za finančno pomoč pri plačilu najnujnejših življenjskih potrebščin, od tega je lahko glede na zbrana sredstva pomagala le 303 prosilcem. Za oblačila in obutev je prosilo že kar 425 prosilcev. Prav tako je bilo v širši mreži Karitas mariborske nadškofije razdeljenih kar 6.400 prehranskih paketov iz intervencijskih zalog Evropske unije. „Omeniti je treba tudi pomoč delavcem ob stečaju CPM in MTB-a ter pomoč delavcem tretjih dežel, ki jo je Nadškofijska Karitas Maribor delila po sklepu Vlade RS na CSD Maribor poleg OZRK Maribor“, pojasnjuje generalni tajnik.

Da je stiska res velika kaže tudi dejstvo, da mnogi, ki so v preteklih letih s svojimi darovi podpirali programe pomoči Karitas nimajo več niti za lastno preživetje. V letošnjem letu tako opažajo do 30-odstotni upad donacij glede na enako obdobje v preteklih letih. „Zavedamo se, da kljub mnogim programskim aktivnostim brez pomoči dobrotnikov in donatorjev ne bomo zmogli zbrati dovolj sredstev. Zato se danes obračamo na vse dobre ljudi, posameznike, ustanove in podjetja, da podprejo program pomoči Ljudske kuhinje Betlehem ter s svojim darom, donacijo omogočijo topel obrok – kosilo resnično revnim posameznikom. Vse ljudi odprtega srca vabimo, da postanejo Zlati dobrotnik Ljudske kuhinje Betlehem in z mesečnim prispevkom po lastnih močeh gradijo skupnost dobrote in solidarnosti.“

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...