Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Čudež na priprošnjo Janeza Pavla II.

| 29.04.2011, 14:32 Petra Stopar

Romarji z vsega sveta prihajajo v Rim, kjer se bodo jutri zvečer v Circo Massimo udeležili bedenja pred beatifikacijo papeža Janeza Pavla II. Slovesnost se bo sicer začela v nedeljo ob desetih dopoldne na Trgu sv. Petra, neposredno pa jo bodo prenašale številne nacionalne televizije, med njimi tudi TV Slovenija in Radio Ognjišče.

Posmrtne ostanke pokojnega papeža so danes dopoldne v krsti prinesli iz vatikanskih grobnic in jih položili pred grob sv. Petra. Po beatifikaciji pa bodo krsto blaženega položili v kapelo sv. Sebastjana. Proces razglasitve za blaženega se je lahko sklenil zaradi uradno priznanega čudeža ozdravljenja francoske redovnice s. Marie Simon Pierre, ki je trpela za parkinsonovo boleznijo.

Za spletno televizijo Romereports je s. Marie Simon Pierre povedala, da so vse sestre v njeni kongregaciji veliko molile k pokojnemu papežu za njeno ozdravljenje: "Od 14. maja dalje me je spremljal stavek: Če veruješ, boš videla Božjo slavo. Sredi mojega trpljenja je bilo nekaj, kar mi je dajalo moč, da nadaljujem ter mi govorilo, da je v veri vse mogoče“, pravi s. Marie.

Začutila sem, da je roka spet gibljiva

Ključni dan je bil 2. junij. Zdravje se ji je poslabšalo. Predstojnico je prosila, naj ji dovoli, da neha delati, ker ne more več niti stati pokonci. Ta pa ji je odvrnila, da Janez Pavel II. še ni rekel svoje zadnje besede. Naročila ji je, naj na list papirja napiše papeževo ime. Napisala je, vendar je bilo popolnoma nečitljivo. Še isti večer pa je začutila, da bi rada njegovo ime napisala še enkrat. Zbudila se je in čutila, da je spremenjena in z občutkom velikega miru.

"Ko sem šla v kapelo molit, sem ugotovila, da je moja roka znova gibljiva. Med mašo pa sem zanesljivo vedela, da sem ozdravljena“, je povedala s. Marie Simon Pierre.

Kongregacija za zadeve svetnikov je skrbno preiskala primer in odločila, da ozdravljenje nima znanstvenega razloga. Sestra Marie Simon Pierre se bo jutri zvečer udeležila bedenja na stadionu Circo Massimo, kjer bo tudi pričevala.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...