Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mladi na Trgu sv. Petra v Rimu leta 2000 (foto: Wikipedia)
Mladi na Trgu sv. Petra v Rimu leta 2000

Svet v pričakovanju beatifikacije

| 28.04.2011, 19:00 Petra Stopar

Ves svet se pripravlja na beatifikacijo papeža Janeza Pavla II. Posebej veliko število romarjev pričakujejo iz Poljske, v mnogih državah pa se bodo verniki zbrali in skupaj spremljali to veliko slovesnost.

Iz Francije z avtobusi, vlaki in ladjo

Poleg Poljakov in Italijanov bo na beatifikaciji v Rimu tudi veliko Francozov. Vse škofije v Franciji so namreč organizirale številna romanja, prav tako župnije in združenja. Tisoče francoskih romarjev bo spremljalo 30 škofov, gostila pa jih bo francoska skupnost v Rimu in francoske cerkve v tem mestu: Saint-Louis-des Francais, ki bo od 29. aprila do 1. maja odprta podnevi in ponoči, Saint-Nicolas-des Lorrains, Saint-Claude-des Bourguignons, Sant-Yves-des Bretons in samostan francoskih minimov v Trinnita dei Monti. Pariška nadškofija je organizirala tudi posebna vlaka za 1600 fantov in deklet, škofija Aix en Provence-Arles pa bo v Rim poromala z ladjo. Kardinal Andre Vingt-Trois bo v soboto ob 16. uri maševal v baziliki svete Marije Velike. Tudi tisti, ki so se odločili, da ne gredo v Rim, bodo potovali. Po vseh stolnicah v Franciji bodo namreč med nedeljskimi svetimi mašami neposredne povezave s Trgom sv. Petra, v približno 60 mestih pa bodo prek v živo prenašali slovesnosti iz Rima. Molitveno bdenje načrtujejo v Lurdu in Lisieuxu.

Mladi in papež v Madridu

S papežem Janezom Pavlom II. so bili še posebej povezani mladi. Zato bodo prostovoljci svetovnega dneva mladih v Madridu pred cerkvijo Buen Suceso postavili veliki zaslon za tiste meščane, ki si želijo 1. maja v živo ogledati beatifikacijo. K ogledu pa niso vabljeni le prostovoljci, ampak tudi vsi drugi, predvsem mladi. Janez Pavel II. je namreč eden izmed zavetnikov letošnjega svetovnega dneva mladih, ki bo v Madridu od 16. do 21. avgusta.

Koncerti, bedenja in srečanja v Sveti deželi

Slovesno pa bo ta konec tedna tudi v Sveti deželi. Tamkajšnji škofje so vernike povabili, naj se udeležijo slovesnosti, ki jih pripravljajo. Janeza Pavla II. so označili za človeka vere, dialoga in miru, neustrašnega pričevalca in trpečega človeka. Slovesnosti bodo potekale od petka do nedelje v Jeruzalemu, Betlehemu, Nazaretu in Ammanu. Pripravili bodo orgelski koncert, evharistična in marijanska bedenja, umetniške razstave, v soboto pa se bodo v Jordaniji srečali mladi. Naj povemo še to, da bodo sredi maja pripravili okroglo mizo z naslovom: Janez Pavel II. - moč miru in dialoga.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...