Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Zadovoljiv kompromis za dvojezične table na Koroškem

| 28.04.2011, 22:45 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, ocenjuje, da je dosežen dogovor za postavitev 164 dvojezičnih tabel, zadovoljiv, čeprav ne ravno navdušujoč komporomis. Zadovoljstvo je v tem, da se je končno celotna problematika premaknila iz mrtve točke, kar bo Slovencem na Koroškem prineslo dodatno dvojezičnost, ki jo do sedaj ni bilo. Dogovor pa ne navdušuje, saj so bile zahteve slovenske narodne skupnost in razni pravni dokumenti avstrijske državne zakonodaje usmerjeni v dosego bistveno večjega števila dvojezičnih napisov.

Slovenska skupnost pozitivno ocenjuje stališče Urada za Slovence po svetu in v zamejstvu, ki je pohvalil vlogo treh krovnih organizacij na Koroškem. Pomembno je, da se upošteva bolj pragmatično stališče, ki sta ga zagovarjali dve krovni organizaciji, kot tudi bolj načelen pristop, ki ga je vodila tretja krovna organizacija.

Slovenska skupnost pa ne skriva zaskrbljenosti za nadaljni razvoj vprašanja zaščite narodnih pravic koroških rojakov. Kompromisne rešitve vedno skrivajo pomanjkljivosti, ki pridejo na dan šele v poznejši fazi izvajanja zakonskih določil. To dobro proznamo Slovenci v Italiji in kar je bilo tudi večkrat podčrtano ob obeležju 10. letnice izvajanja zaščitnega zakona 38/01. Še posebno je problem, ko se zaščito narodne skupnost prepusti politični ali ljudski volji nekega teritorija. Prav zaradi tega SSk smatra nedopustno, da bi se o dogovoru razpisal referendum, ki bi lahko dosežen napredek ustavil oz. ga zavrnil.

Damijan Terpin
Damijan Terpin © Stranka Slovenska skupnost
Slovenska skupnost tudi ocenjuje, da je naslednji korak odprtje vprašanja politične zastopanosti narodne skupnosti v izvoljenih deželnih in zveznih organih. Koroškim Slovencem gre namreč zagotoviti prisotnost v Deželnem zboru in Zveznem Parlamentu ter odpravo visokih vstopnih pragov, ki so veljali do zdaj. Isto vprašanje je ravno tako odprto v Italiji, kjer Slovenci ne uživamo nobenih olajševalnih volilnih mehanizom, razen za deželne volitve. V zaščitnem zakonu 38/01 je sicer poseben člen, ki predvideva predstavništvo v Senatu in Poslanski zbornici, a je do danes ostal mrtva točka na papirju.

Trst, 28. april 2011 Damijan Terpin

Deželni tajnik SSk

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...