Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Zadovoljiv kompromis za dvojezične table na Koroškem

| 28.04.2011, 22:45 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, ocenjuje, da je dosežen dogovor za postavitev 164 dvojezičnih tabel, zadovoljiv, čeprav ne ravno navdušujoč komporomis. Zadovoljstvo je v tem, da se je končno celotna problematika premaknila iz mrtve točke, kar bo Slovencem na Koroškem prineslo dodatno dvojezičnost, ki jo do sedaj ni bilo. Dogovor pa ne navdušuje, saj so bile zahteve slovenske narodne skupnost in razni pravni dokumenti avstrijske državne zakonodaje usmerjeni v dosego bistveno večjega števila dvojezičnih napisov.

Slovenska skupnost pozitivno ocenjuje stališče Urada za Slovence po svetu in v zamejstvu, ki je pohvalil vlogo treh krovnih organizacij na Koroškem. Pomembno je, da se upošteva bolj pragmatično stališče, ki sta ga zagovarjali dve krovni organizaciji, kot tudi bolj načelen pristop, ki ga je vodila tretja krovna organizacija.

Slovenska skupnost pa ne skriva zaskrbljenosti za nadaljni razvoj vprašanja zaščite narodnih pravic koroških rojakov. Kompromisne rešitve vedno skrivajo pomanjkljivosti, ki pridejo na dan šele v poznejši fazi izvajanja zakonskih določil. To dobro proznamo Slovenci v Italiji in kar je bilo tudi večkrat podčrtano ob obeležju 10. letnice izvajanja zaščitnega zakona 38/01. Še posebno je problem, ko se zaščito narodne skupnost prepusti politični ali ljudski volji nekega teritorija. Prav zaradi tega SSk smatra nedopustno, da bi se o dogovoru razpisal referendum, ki bi lahko dosežen napredek ustavil oz. ga zavrnil.

Damijan Terpin
Damijan Terpin © Stranka Slovenska skupnost
Slovenska skupnost tudi ocenjuje, da je naslednji korak odprtje vprašanja politične zastopanosti narodne skupnosti v izvoljenih deželnih in zveznih organih. Koroškim Slovencem gre namreč zagotoviti prisotnost v Deželnem zboru in Zveznem Parlamentu ter odpravo visokih vstopnih pragov, ki so veljali do zdaj. Isto vprašanje je ravno tako odprto v Italiji, kjer Slovenci ne uživamo nobenih olajševalnih volilnih mehanizom, razen za deželne volitve. V zaščitnem zakonu 38/01 je sicer poseben člen, ki predvideva predstavništvo v Senatu in Poslanski zbornici, a je do danes ostal mrtva točka na papirju.

Trst, 28. april 2011 Damijan Terpin

Deželni tajnik SSk

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...