Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Velika noč v Melbournu

| 25.04.2011, 06:38 Matjaž Merljak

Kako so se na slovensko veliko noč pripravljali in kako so jo obhajali rojaki v Melbournu v Avstraliji, smo se v velikonočni oddaji Slovence po svetu in domovini pogovarjali s p. Cirilom Božičem, ki vodi slovenski misijon v Kewju. Povedal je, da ohranjajo običaje, da ob praznikih v slovensko cerkev pridejo tudi mladi in da se jim pridružujejo tudi novodobni izseljenci.

Praznični dnevi v slovenskem verskem središču v Kewju so bili lepi. Že na cvetno nedeljo je bila cerkev premajhna in so imeli blagoslov zelenja in sveto mašo pred lurško votlino.

Prav tam, pod milim nebom jesenske narave, ob petju ptic, os obhajali tudi bogoslužje velikega petka ob 15h, saj je ta dan državni praznik. Na veliki četrtek in veliko soboto je bilo bogoslužje ob šestih zvečer. Krizmene maše nimajo na veliki četrtek, ampak že v torek.

Pri velikonočni vigiliji so krstili deklico, ki je bila pred petimi leti rojena v Postojni, družina pa se je pred kratkim preselila v Melbourne.

Na veliko noč je k obema mašam (ob 8h in 10h) prišlo veliko ljudi. Ob tem so imeli tudi velikonočni žegen in procesijo.

K žegnu prinesejo iste jedi kot v Sloveniji – tudi hren. „Ideal avstralske družine je hiša z vrtom, kjer se vse leto goji zelenjava – tudi hren“, je povedal p. Božič. Misijonarka na misijonu v Kewju, Marija Anžič, je naredila blizu 200 pirhov in jih razdelila med ljudi.

Veliko 'zanimanja' je tudi za potico in tako imajo po klubih tečaje, kjer učijo drugi in tretji rod o peki in običajih ...

V prazničnih dneh se življenje zelo umiri. Veliki petek je državni praznik, na velikonočni ponedeljek pa je 'anzac day', ki je spomin na vse, ki so se borili na različnih frontah ... Mašo za vse bodo imeli ob 10h.

K mašam in obredom velikega tedna je prišlo precej mladih, ki sicer ne preidejo, tudi mladih družin, ki čutijo, da je to cerkev njihovih staršev, tudi prijetno srečanje, ne samo sveta maša ...

Veliko interesa kažejo tudi novi priseljenci. V Queenslandu je preko sto slovenskih družin, na Novi Zelandiji je več kot petdeset novih slovenski družin - imajo slovensko društvo Triglav. Dogovarjajo se za srečanje , a mladi rod je kot v Sloveniji - ni tako cerkven. Kot je še dejal p. Ciril, je zdaj ta novi izziv res misijonsko delo. Nekateri novi izseljenci se seveda pridružijo življenju misijona.

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...