Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Boris Jesih (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Boris Jesih

Plodno sodelovanje Posočja z zamejskimi Slovenci iz Italije

| 02.04.2011, 08:17 Matjaž Merljak

V okviru vladnega obiska severne Primorske je državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boris Jesih 30. marca 2011 obiskal Tolmin. Sestal se je s predstavniki zamejskih Slovencev iz Italije. Na srečanju so bili prisotni tudi župan Občine Tolmin Uroš Brežan, načelnik tamkajšnje Upravne enote Zdravko Likar ter Marjan Bevk, eden izmed nosilcev kulturnega sodelovanja Posočja in zamejstva.

Državni sekretar je uvodoma pozdravil zelo dobro sodelovanje Posočja s Slovenci iz Kanalske doline, Benečije, Rezije, Terskih in Karnajskih dolin. Ne samo, da se ljudje povezujejo na kulturnem in športnem področju, v zadnjih letih so okrepili sodelovanje pri čezmejnih projektih, ki imajo za obmejno območje še večji pomen. Dr. Jesih je poudaril, da je pri tej povezavi ljudi dobro predvsem to, da posameznikov k sodelovanju ni treba posebej spodbujati, temveč so celo oni tisti, ki urad spodbujajo k sodelovanju. Kljub temu, da smo letos obeležili 10. obletnico uveljavitve zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, pa je še vedno zelo pomembno, da jim Slovenija pomaga pri uresničevanju teh pravic.

V pogovoru so zamejci izpostavili dobro prakso in sodelovanje iz preteklosti ter opozorili na nekatera še vedno odprta in nerešena vprašanja. Pri tem velja izpostaviti predvsem pomen čezmejnega sodelovanja in vključevanja občin z obeh strani meje v čezmejne projekte. Takšno sodelovanja ni bistveno samo za slovensko manjšino, pač pa tudi za celotno regijo. Le-ta se lahko s tem razvija tudi v gospodarskem, smislu, posebne možnosti pa nudi tudi turizem. Sogovorniki iz Italije so izrazili zaskrbljenost predvsem zaradi slabšega vključevanja mladih v življenje slovenske skupnosti ter predvsem, ali se bodo le-ti v prihodnje lahko ustalili na področju Slovencev v Italiji (vprašanje ustreznih delovnih mest). Prav zaradi tega so sogovorniki iz pogovora sklenili, da je potrebno pospešiti gospodarski razvoj celotnega področja ter mladim nuditi možnosti za ohranjanje slovenskega jezika in kulture. K povezovanju področja z obeh strani meje pa bodo zagotovo pripomogle tudi nove in boljše cestne povezave, ki so načrtovane že za letošnje leto.

Pogovor se je zaključil v zelo pozitivnem vzdušju, odprte pa so bile tudi teme, ki niso skupne le zamejcem, temveč celotnemu področju Posočja in poselitvenega ozemlja Slovencev v Italiji. Seveda se ta vprašanja lahko uspešno rešujejo le s sodelovanjem pristojnih z obeh strani meje. Kot je sporočil državni sekretar dr. Jesih, si bo Slovenija za to vsekakor prizadevala in nudila podporo slovenski skupnosti znotraj svojih zmožnosti.

Prvi korak v tej smeri bo storjen že to soboto (2. aprila), ko se bo državni sekretar dr. Jesih udeležil posveta Zakon 38/2001: stanje in perspektive v Videmski pokrajini. Prvi del posveta, na katerem bo prisoten tudi deželni odbornik, pristojen za slovensko manjšino, Elio De Anna, bo namenjen stanju in perspektivam šolanja v maternem jeziku. Drugi del posveta pa se bo dotaknil vprašanja ekonomskega razvoja in čezmejnega sodelovanja v evropski perspektivi.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...