Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

SDS: Predčasne volitve - v tem trenutku državotvorno dejanje

Slovenija | 19.04.2011, 19:19

Potem, ko je izvršni odbor DeSUS sklenil svetu stranke predlagati, naj DeSUS izstopi iz vladne koalicije je predsednik Zares Gregor Golobič Borutu Pahorju in Katarini Kresal predlagal razmislek o odstopu vseh treh s funkcij v vladi. V SDS in nekaterih drugih strankah pa pozivajo k predčasnim volitvam.

Predsednik SDS Janez Janša je na novinarski konferenci povedal, da sta z vodjo poslanske skupine Jožetom Tankom poslala pismo predsedniku vlade in predsedniku državnega zbora, "kjer apelirava na predsednika vlade in predsednika največje koalicijske vladne stranke, da je čas za državotvorno dejanje, to pa je razpis predčasnih volitev." "Glede na to, da je formalni korak do te rešitve relativno kompliciran, glede na slovenski ustavni sistem, Slovenska demokratska stranka predsedniku vlade in predsedniku največje koalicijske stranke pri prehodu čez to oviro ponuja svojo pomoč," je povedal predsednik SDS in pojasnil, da so samo glasovi največje vladne in največje opozicijske stranke namreč dovolj, da se ta ovira preseže in da se razpišejo predčasne volitve v nekem realnem roku. Janša je omenil, da obstaja tudi druga možnost, pri čemer pa je treba k razpravi o tej možnosti povabiti tudi poslanke in poslance ostalih poslanskih skupin in poslanca obeh manjšin oziroma narodnostni v Sloveniji. Po besedah predsednika SDS je namreč mogoča tudi "hitra sprememba ustave, s katero bi trajno omogočili takšen korak."

"Z današnjo politično potezo Desusa je postalo jasno, da je vladna koalicija, ki je vodila izvršilno oblast po parlamentarnih volitvah leta 2004 do leta 2008 edina vladna koalicija, ki je v nespremenjeni sestavi začela in končala mandat. Nikoli prej se ni to zgodilo," je dejal predsednik SDS in izrazil pričakovanje, da bo odziv predsednika vlade na poziv v tem pismu, pozitiven. Dodal je še, da je v pismu predsedniku vlade in predsedniku državnega zbora tudi navedeno, da če iz kakršnihkoli razlogov predsednik vlade ne more sklicati takojšnje koordinacije, naj koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin skliče predsednik državnega zbora, in to v najkrajšem možnem času. "V situaciji, v kateri je Slovenija, ko se tisti, ki bi morali skrbeti za rešitve ukvarjajo zgolj sami s sabo, je vsak dan, brez tega, da se vsaj pogovarjamo o edini možni produktivni rešitvi, izgubljen dan," je dejal Janša. Po njegovem mnenju bodo namreč težave, ki jih danes imamo, postale samo še večje, če bo stanje še trajalo in to ne glede na to "kdorkoli in kadarkoli jih bo začel reševati."

Premier Borut Pahor pa je na poziv Golobiča po odstopu Kresalove, Pahorja in Golobiča odgovoril, da zvest reformni politiki. "Kot predsednik vlade se popolnoma zavedam izjemne odgovornosti za vodenje vlade in države v teh zahtevnih časih. Ostajam zvest reformni politiki. Brez nje Slovenija ne more gospodarsko okrevati in ostati socialno povezana. V tem smislu bo velika preizkušnja uspeh pokojninske reforme na referendumu. Prizadeval si bom, da bo vlada po svojih najboljših močeh opravljala vse pomembne naloge, hkrati pa osredotočila svojo pozornost na prepričevanje ljudi o pomenu pokojninske reforme za gospodarsko in socialno stabilnost države. Tako razumem odgovornost predsednika vlade v tem zahtevnem času," je povedal Pahor.

Zakaj iz vlade?

Kot vzroke za odhod je predsednik DeSUS Karl Erjavec navedel nestrinjanje s pokojninsko reformo in odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan. Poudaril je, da se bo DeSUS kljub temu trudil konstruktivno sodelovati v državnem zboru, sicer pa se je zavzel za predčasne volitve.

Pred sejo izvršnega odbora se je Erjavec sestal s premierom Borutom Pahorjem, ki pa po besedah Erjavca dvomi, da bi se bili poslanci pripravljeni sami razpustiti. S premierom sta preučevala možnosti za rešitev nastalega zapleta, vendar pa pogovor "ni prinesel nobenega napredka". Pahorju je dejal, da je bil DeSUS ves čas mandata v podrejenem položaju in da njihovi predlogi, tudi če so bili dobri, niso bili sprejeti. Tudi glede pokojninske reforme sta po besedah Erjavca ugotovila, da ni možnosti za zbližanje stališč. Kot meni Erjavec, manjšinska vlada nima veliko možnosti, da bi zaključila mandat. "Odhod DeSUS iz vlade je prvi korak k deblokadi vlade, naslednjega pa mora storiti predsednik vlade," je povedal.

Ministrica v odhajanju je na novinarski konferenci poudarila, da jo je Pahor sicer z besedami vedno podpiral, vendar je to za delo ministra po njeni oceni premalo. "Rabila bi širšo podporo, a me je predsednik vlade podpiral toliko, kot mu je bilo dopuščeno," je poudarila.

Kot pravi minister za okolje in prostor Roko Žarnić, se s tem končuje "eno obdobje njegovega političnega udejstvovanja". Njegov odstop bo, če bo svet stranke podprl predlog o odhodu, del običajnega postopka, je dejal. Svoje delo sicer ocenjuje kot uspešno, napoveduje pa, da bo ostal v politiki.

Kako pa politične stranke?

Odločitev izvršnega odbora DeSUS za izstop iz koalicije po mnenju vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra pomeni, da je treba čim prej vzpostaviti čisto sliko razmerij med koalicijo in opozicijo v državnem zboru. Predčasne volitve po njegovi oceni niso potrebne, pač pa je treba čim prej predlagati nove ministre in nadaljevati z delom.

Vodja poslancev Zares Franco Juri meni, da je pred predčasnimi volitvami še veliko drugih možnosti znotraj sedanje koalicije. Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa je izrazil veselje, "da je Erjavec presekal in prekinil dvoličnost".

Predsednik SLS Radovan Žerjav pričakuje, da bo koalicija spoznala, da so predčasne volitve edina prava in racionalna rešitev za državo.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je prepričan, da se z izstopom DeSUS iz koalicije v DZ ne bo nič spremenilo, saj je DeSUS z vlado sodeloval le "sem ter tja".

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič opozarja, da mora končno odločitev glede izstopa stranke DeSUS iz koalicije sprejeti še svet stranke.

Da so predčasne volitve nujno potrebne, menijo tudi v zunajparlamentarni stranki NSi. Slovenija po njihovi oceni potrebuje takšno vlado, ki bo znala tudi preseči medsebojno koalicijsko napenjanje mišic. V Gospodarski zbornici Slovenije pa vlado pozivajo, naj se zave svoje odgovornosti in jo tudi izvaja. Trenutno 'kupčkanje' med političnimi strankami predstavlja igranje z usodo slovenske države, menijo.

Koliko glasov ostaja vladajoči koaliciji?

Če bo DeSUS res izstopil iz koalicije, bo imela ta v državnem zboru le še 42 poslancev. Poslanska skupina SD jih ima 28, Zares 9 in LDS 5. V primeru obstoja vlade, bi bila ta torej manjšinska. Možno bi bilo tudi, da se vzpostavi tehnična vlada, v kateri bi sedeli strokovnjaki in ne politiki. Analitiki menijo, da so ob morebitnemu odstopu DeSUS iz vlade predčasne volitve ena od boljših možnosti, čeprav so še vedno malo verjetne.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...