Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Krizo osebno občuti vse več Slovencev

Slovenija | 19.04.2011, 10:32

Vpliv recesije na vsakdanje življenje osebno občuti 73 odstotkov Slovencev. Posledice recesije pa vse bolj segajo v srednji dohodkovni razred in med mlajšo populacijo.

Glede na raziskavo Trženjski monitor, ki jo izvaja Društvo za marketing Slovenije, je dve leti nazaj krizo osebno občutila dobra polovica vprašanih, lani jeseni 66 odstotkov, zdaj pa že preko 70 odstotkov. Trendi se vse bolj poglabljajo, porabniki pa zaznavajo vse nižje kupne moči in upad prihodkov. Pomenljivo sporočilo je, da se je ta val preselil tudi na mlajše in do sedaj finančno bolje preskrbljene, je ob predstavitvi rezultatov dejala predsednica Društva za marketing Slovenije Maja Makovec Brenčič. To pomeni, da sta nižja kupna moč in odpovedovanje vendarle posegli tudi v potrošniško zelo pomemben srednji dohodkovni razred, ki glede na svoj obseg običajno predstavlja največjo stabilnost povpraševanja na trgih.

V dobrih dveh letih gospodarske krize se je pri ljudeh spremenil tudi pomen recesije. Medtem ko je bil leta 2009 v ospredju strah pred izgubo službe in spremenjenim obsegom dela, ga je sedaj zamenjalo zaznavanje višjih cen in nižje kupne moči.

Posledično se Slovenci vse bolj odrekajo materialnim dobrinam. Vse več se jih odreka počitnicam oz. dopustu (16 odstotkov), enak odstotek se je moral odpovedati oblačilom in obutvi. Najbolj vidna sprememba je na tretjem mestu, kamor se je povzpela hrana in pijača (11 odstotkov vprašanih). Pri slednjem so vprašani v zadnje pol leta tudi najbolj opazili spremembe cen (73 odstotkov). Podražitve so zaznali tudi pri gorivu (31 odstotkov) ter oblačilih in obutvi (15 odstotkov).

Zadnji val Trženjskega monitorja je pokazal še, da 43 odstotkov vprašanih varčuje, od tega jih je 92 odstotkov varčevalo že prej, ostali pa so novinci. Na drugi strani skoraj vsak četrti Slovenec, ki je pred krizo varčeval, sedaj ne more več.

Peti val Trženjskega monitorja je bil izveden med 15. in 30. marcem 2011 na nacionalno reprezentativnem vzorcu oseb, starih med 18 in 65 let. Podatki so bili zbrani s telefonskim anketiranjem na vzorcu 1016 oseb.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...