Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar

Mladi skavti za brezskrbne počitnice socialno ogroženih otrok

Cerkev na Slovenskem | 18.04.2011, 13:41 Petra Stopar

V Ivančni Gorici se je minuli vikend na državnem srečanju mladih skavtov sklenila akcija „Piškotek Dobrotek“. V njej zbrani denar so skavti predali Slovenski Karitas, ki ga bo namenila za počitnice otrok iz socialno ogroženih družin.

Projekt Piškotek Dobrotek je nastal kot odgovor na letošnje tretje in hkrati sklepno leto triletnega skavtskega vzgojnega namena, v katerem se skavti še posebej trudijo za prepoznavanje potreb na nacionalni ravni ter odgovarjanje nanje. Tako se je porodila ideja, da lahko tudi mladi skavti – volčiči in volkuljice – s svojimi majhnimi rokami in majhnimi dejanji pripomorejo k spreminjanju sveta na boljše. Kot sredstvo za dosego tega cilja so si izbrali piškote, ki so jih s pomočjo voditeljev in staršev spekli ter jih podarili ljudem v stiski, del pa za prostovoljni prispevek.

V akciji je sodelovalo 44 krdel iz vse Slovenije. 489 volčičev in volkuljic je speklo približno 300 kg piškotov. S piškoti so za dobrodelne namene zbrali več kot 10.000 evrov. Zbrana sredstva gredo za program Počitnice Biserov, letovanje za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin v Portorožu. V program so vključeni otroci iz vse Slovenije, vzroki za vključitev pa so zelo različni: od materialnih do drugih stisk (odvisnost, bolezen, smrt, nasilje itd.). Cilj programa je otrokom in mladostnikom pričarati teden dni lepih, brezskrbnih počitnic na morju, kjer se poleg kopanja vsak dan dogaja kaj novega in zanimivega.

Program izvaja več kot sedemdeset mladih prostovoljcev – animatorjev, ki so otrokom kot starejši bratje in sestre ter se z njimi igrajo, pogovarjajo, delajo, pojejo … Da se na delo dobro pripravijo, imajo vsaj štiri pripravljalna srečanja. „Počitnice Biserov se imenujejo zato, ker je vsak človek, vsak otrok neprecenljive vrednosti – tako kot biser. In vsi naši otroci so Biserčki, izjemni, neprecenljivi, ne glede na to kaj so v življenju že doživeli, od kod prihajajo, kdo so. Tudi če niso bogati, tudi če imajo kakšno hibo,“ pojasnjujejo na Karitas.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...