Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Delitev brezplačnega toplega obroka (foto: ARO)
Delitev brezplačnega toplega obroka

Karitas lani pomagala 157.000 ljudem v stiski

Cerkev na Slovenskem | 07.04.2011, 08:48 Petra Stopar

Zaradi posledic gospodarske krize sta se v Sloveniji lani povečevali brezposelnost in plačilna nedisciplina. Vse več družin je začelo bitko za preživetje. Zaradi propada gradbenih podjetij so se pojavile tudi zlorabe tujih delavcev. Na tovrstne pojave stisk je po vsej državi po svojih najboljših močeh skušala odgovarjati Karitas. Število prejemnikov pomoči se je lani povečalo za 41 odstotkov. Med njimi Karitas beleži 13-odstotno povečanje starejših prosilcev in 25-odstotni skok prošenj za šolske potrebščine.

Družina Karitas je v letu štela 431 župnijskih, dekanijskih in območnih, 6 (nad)škofijskih Karitas, Slovensko Karitas in dva zavoda Karitas. V družino organizacij štejejo tudi domove za starejše in zavode, ki izvajajo koncesijsko dejavnost in nosijo ime Karitas ali so bili ustanovljeni s strani Karitas, vendar jih v prikaz skupnega finančnega in vsebinskega poročila posebej ne vključujejo, ker izvajajo izključno koncesijsko dejavnost.

Materialno pomoč je v letu 2010 prejelo 157.000 oseb in sicer 18.764 starejših, 997 brezdomcev, 4.548 migrantov in 133.524 oseb v sklopu pomoči posameznikom in družinam.

V splošno-dobrodelnem sklopu je bilo lani razdeljenih 2.700 ton hrane, 15.570 oseb je prejelo pomoč v obliki plačila položnic, več kot 500 družin pa je prejelo neposredno denarno pomoč ob poplavah. V različne oblike družabnosti in obdarovanja je bilo poleg obstoječega skupnega števila prejemnikov pomoči dodatno vključenih še 32.156 starejših. Otroci so bili deležni obdarovanj za Miklavža in učne pomoči. V letovanja družin in otrok je bilo vključenih 756 oseb.

V materinskih domovih je lani bivalo 160 žensk in otrok, v sprejemne centre in komune pa je bilo vključenih 158 odvisnikov. Ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja je obiskalo 1.282 oseb.

Celotna družina Karitas brez koncesijske dejavnosti je v letu 2010 skupaj zabeležila skoraj devet milijonov evrov odhodkov in sicer 92 odstotkov za programe, 6 odstotkov za delovanje in 2 odstotka za stroške akcij. Razmerje posameznih stroškov Karitas uvršča med najbolj učinkovite in ekonomične dobrodelne organizacije v Republiki Sloveniji.

V Karitas je v letu 2010 delovalo nekaj več kot 9.000 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 470.000 ur prostovoljnega dela. V organizacijah Karitas je bilo zaposlenih 25 oseb na področju splošne dobrodelnosti in delovanja, kjer stroške dela večinoma pokriva FIHO, 49 oseb na področju socialno varstvenih programov, kjer stroške dela večinsko financira Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve ter 31 preko javnih del.

Največji vir za realizacijo odhodkov so v letu 2010 predstavljali donatorji s 45,6 odstotka, FIHO s 14,4 odstotka, hrana iz intervencijskih zalog Evropske unije z 11,3 odstotka, podjetja s podarjeno hrano z 9,9 odstotka, razpisi ministrstev s 7,7 odstotka in razpisi lokalnih skupnosti s 4,6 odstotka. Preostala sredstva so prispevali drugi manjši financerji. Veseli so izjemne in zelo velike podpore različnih podjetij.

Med dobrodelnimi akcijami sta posebej izstopali dve: zbrana in razdeljena pomoč prizadetim v potresu na Haitiju v višini 272.000 evrov in pomoč ob poplavah v Sloveniji v višini 280.000 evrov.

Pomagajmo preživeti!

Slovenska Karitas letos v mesecu aprilu že tretje leto zapored začenja z vseslovensko dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti, ki je namenjena materialni pomoči v obliki hrane in plačila položnic za osebe, ki jih je prizadela gospodarska kriza in posledična brezposelnost. V letu 2010 se je na dobrodelno akcijo z istim naslovom odzvalo 11.475 darovalcev, ki so prispevali 297.242 evrov. Odzvala pa so se tudi nekatera podjetja, ki so donacijo podarila v obliki hrane.

Darovalci prispevke lahko posredujejo na navedeni naslov:

Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

Namen: Pomagajmo preživeti, sklic: 9300.

Zgibanka s položnico je na voljo na spletni strani www.karitas.si, pa tudi na sedežih župnij in vseh pošt po celotni Sloveniji.

 

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...