Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Seja SŠK (foto: Škofija Murska Sobota)
Seja SŠK

Škofje tokrat v Hotizi

Cerkev na Slovenskem | 05.04.2011, 14:18

V prostorih škofije Murska Sobota je bila v ponedeljek redna seja Slovenske škofovske konference. Navzoči so bili vsi škofje, generalni tajnik dr. Andrej Saje in svetovalec Apostolske nunciature v Sloveniji msgr. dr. Janusz Urbanczyk. Po kosilu so si škofje ogledali župnijsko cerkev Svete Trojice v Odrancih in Halasov križev pot na Hotizi.

Omenjeni križev pot je bil namreč blagoslovljen le dan pred tem. Veličasten dogodek je zaznamoval ne le Hotizo, temveč vso murskosoboško škofijo ob njeni 5. obletnici. Križev pot, ki je postavljen ob zadnji poti Božjega služabnika Danijela Halasa, je blagoslovil škof Peter Štumpf. Škofu se je v molitvi pridružilo približno štirideset duhovnikov in dva tisoč ljudi. Romarjem se je pridružil tudi prvi soboški škof, sedaj mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek.

Križev pot za duhovno prenovo romarjev

Ob koncu križev pot prehaja v park, ki je znamenje življenja, v katero je vstopil Danijel Halas. Po blagoslovu parka je zbrane nagovoril škof Štumpf. Spregovoril je o Danijelu Halasu, mučencu, ki nas nagovarja in vabi, da mu sledimo v služenju Bogu in Cerkvi. Predstavnikom darovalcev je izročil knjige Slava mučencu, spominski križ in svečo.

Z blagoslovom križevega pota je Hotiza postala bogata, saj ima veličastno znamenje ne le trpljenja, temveč znamenje poti, ki vodi v življenje. Pridobila pa je tudi vsa soboška škofija, saj bo križev pot privabljal mnoge romarje in jih vzpodbujal k molitvi in duhovni prenovi.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...