Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Od petka do petka: 18. - 25. marec 2011

Cerkev na Slovenskem | 27.03.2011, 07:33 Matjaž Merljak

Teden družine, odstop poslanca v Evropskem parlamentu Zorana Thalerja, Slovenijo obiskal ruski premier Vladimir Putin, reka Soča je dobila svoj dan, Peterka in Majdičeva zaključila kariero - to so teme tokratnega pregleda domačih dogodkov, ki ga je za oddajo Slovencem po svetu in domovini pripravila Urška Hrast iz informativnega uredništva Radia Ognjišče.

Cerkev

Zaključil se je Teden družine, ki ga vsako leto med praznikom sv. Jožefa in praznikom Gospodovega oznanjenja pripravi Cerkev na Slovenskem. Prvi praznik posebej nagovarja očeta, medtem ko 25. marec izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo. Obenem je tudi priložnost za molitev in hvaležnost pokojnim staršem.

Materinski dan je minil tudi v znamenju obravnave predloga novega družinskega zakonika. Po besedah vodje Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleša Primca, omenjeni predlog ni bil narejen, da bi rešil dejanske probleme slovenskih družin. Med njimi je izpostavil finančne težave, pomanjkanje časa drug za drugega in ne sprejemanje ostarelih. Poslanec vladajoče koalicije je na predlog opozicije, da bi se v zakonik zapisalo, da je zakonska zveza skupnost žene in moža z namenom zasnovanja družine, dejal, da je to fašizem. „A nekdo, ki takole reče, resno razume, kaj je to zakonska zveza? Da se je treba na materinstvo in očetovstvo pripraviti? A je sploh kaj čudnega, da je slovenska družina, v takšnem položaju, če tisti, ki nam zakone pišejo, pravzaprav ne razumejo, zakaj pri materinstvu in očetovstvu gre? Ki ne razumejo, da je vsak otrok lahko rojen le iz mame in očeta?“ se je spraševal Primc.

Povejmo še, da je bila na razstaviščnem prostoru Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani ob materinskem tudi sveta maša za starše nerojenih in zgodaj umrlih otrok, ki jo je pripravila bolniška župnija.

Politika

Ta teden je pod hudimi očitki uglednega britanskega časnika Sunday Times, da se je dal v Bruslju podkupovati, odstopil SD-jevski evroposlanec, nekdanji zunanji minister Zoran Thaler.

Slovenski poslanec v Bruslju se je pred tednom dni znašel v nespodobni podkupovalni aferi, v družbi z Avstrijcem Ernestom Strasserjem in Romunom Adrianom Severinom. Novinarji omenjenega časnika so se odločili testirati dobro plačane evroposlance tako, da so kot namišljeni lobisti parlamentarcem ponujali 100 tisoč evrov podkupnine za glasovanje o določenih spremembah bančne zakonodaje. Britanski novinarji so pogovor o vzajemni ponudbi posneli z videokamero. Thaler se je minulo nedeljo kljub vsemu branil, češ da je vedel, da je šlo za manipulacijo.

Dejstvo, je, da sem se šel to igro, da razkrinkam, kdo organizira te poskuse kompromintacije, vendar sem po drugi strani v skladu s svojimi standardi ves čas pazil, da ne dobim denarja. Dva meseca sem bil pod pritiskom.“

Naslednji dan je protikorupcijska komisija v Thalerjevem dejanju spoznala sum storitve uradno pregonljivega korupcijskega kaznivega dejanja. Tudi EP je napovedal preiskavo. Thaler je naposled podal odstop, čeprav še vztraja, da ni storil nič nezakonitega. Da je bil odstop edina pravilna odločitev, so se strinjali tudi v vseh ostalih parlamentarnih strankah.

Poslanci državnega zbora so se ta teden seznanili tudi s prenehanjem mandata poslanca SNS Srečka Prijatelja, ki je bil zaradi izsiljevanja pravnomočno obsojen na štiri leta zaporne kazni.

Slovenijo je v preteklem tednu obiskal ruski premier Vladimir Putin. V ospredju pogovorov je bilo gospodarstvo. Državi sta podpisali sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija. Rusijo poleg sodelovanja v energetiki zanima tudi visoka tehnologija.

Imeli smo izjemno bogate in vsebinske pogovore s predsednikom vlade. Podpisali smo veliko število skupnih dokumentov. In glavno kar smo omenili je, da smo vzpostavili blagovno menjavo, ki se je v času krize znižala, na prejšnji nivo. Hkrati pa smo poudarili tudi, da smo identificirali medsebojne povezave in da smo dosegli razvoj na veliko

različnih področjih.“

Potek in dokončno traso Južnega toka bo določila študija, v katero bodo vključena poročila o izvedljivosti projekta prek posameznih držav, ki so pristopile k plinovodu.

Od plina pa k jedrski energiji. Nekaj razburjenja je sredi tedna povzročila nuklearna elektrarna Krško, ki se je zaradi izklopa daljnovoda proti Zagrebu samodejno zaustavila. Ena od elektronskih naprav, ki ščiti elektroenergetski sistem na omrežju, je prejela napačen signal in povzročila zaustavitev elektrarne. Ob tem so se oglasili v okoljevarstvenih organizacijah. Kot ocenjuje predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš, je jedrska energija tisti vir energije, ki ga človeštvo danes znanstveno gledano ne obvladuje, kar dokazuje tudi nesreča na Japonskem.

Še nobena znanost do danes ni rešila vprašanja odlaganja radioaktivnih odpadkov, kar smo preložili na prihodnje generacije. Jedrski odpadki predstavljajo stalno grožnjo človeštva. Na drugi strani pa je še vprašanje potresne varnosti, saj vemo, da je Krško na tektonski prelomnici.“

Zaradi težav v NEK-u sicer v Sloveniji nihče ni ostal brez elektrike, prav tako pa tudi ni nevarnosti za okolje. Kljub napovedim pa nuklearke do petka še niso uspeli ponovno zagnati.

Vlada je državnemu pravobranilstvu naložila, da do naslednje seje vlade pripravi tožbo za ničnost pogodbe s Patrio. Sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, čeprav je zavrnilo predlog vlade za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodbe, je vlada namreč ocenila kot zelo dobro podlago za nadaljevanje postopka.

V dvajsetem letu slovenske samostojnosti je v obtok prišel kovanec za 2 evra, na katerem je upodobljen partizanski komandant Franc Rozman-Stane. Ob njem stoji tudi peterokraka zvezda, simbol partizanstva in komunističnega režima. Gre za spominski kovanec ob 100-letnici njegovega rojstva. Po navedbah ministrstva za finance, so se za ta korak odločili, ker je po njihovem mnenju komandant Stane eden najsvetlejših likov iz časov NOB-ja. Kot tak je bil po njihovih navedbah izraz idej in upanja slovenskega naroda med narodnoosvobodilnim bojem. Prvak SDS-a Janez Janša pa meni, da gre za očitno provokacijo.

Pod okriljem tega poveljnika so se dogajali zločini, ki jih je kritiziral celo Edvard Kardelj. To, da se da zločin na milijon kovancev, ki se razpečavajo po Evropi, ne bo naletelo na dober odziv. V demokratični Evropi to Slovenije ne bo zapisalo ravno kot državo, ki nekaj da na temeljne vrednote.“

Članice Evropske unije lahko izdajo samo en spominski kovanec na leto, zato je Janša kot udeleženec okrogle mize Radia Ognjišče ob 20. obletnici naše samostojnosti v Mariboru še izrazil upanje, da bomo dobili spominski kovanec vsaj ob 40. obletnici osamosvojitve.

Bliža se referendum o malem delu, v ospredju pa je tudi referendum o pokojninski reformi. Minister za delo Ivan Svetlik vidi 3 možna nadaljevanja; da gre pokojninska reforma v prakso, da ne gre in se zgodijo ostri varčevalni ukrepi in tretjič; ostro varčevanje in obvezna pokojninska reforma. Pobudnike referenduma - predvsem sindikate, ki glasno navijajo, da reforma pade je Svetlik pozval, naj še enkrat premislijo "resnost situacije".

Ena izmed javnomnenjskih raziskav je sicer pokazala, da bi proti takšni pokojninski reformi glasovalo kar 60 odstotkov Slovencev, predvsem mladi.

Družba, kultura

Ob svetovnem dnevu voda 22. marca, ki je letos potekal pod geslom Voda za mesta, so se v Sloveniji vrstili pozivi k večji strokovnosti in odgovornosti pri upravljanju z vodami. Števila društva in organizacije so z akcijami in prireditvami opozarjala na strateški pomen voda, težave z oskrbo pitne vode ter vedno večjo poplavno ogroženost. Slovenija se uvršča med vodno najbogatejše države v Evropi, kljub temu pa Slovenci dnevno povprečno porabimo kar 117 litrov vode na prebivalca. Svoj dan pa je dobila tudi reka Soča. Praznovali naj bi ga 15. oktobra, ko je rojstni dan pesnika Simona Gregorčiča.

Soča je eden naših nacionalnih biserov, zato si zasluži večjo pozornost. Ne gre samo za turizem, pač pa bo potreben bolj urejen, premišljen pristop do ohranjanja takega bisera in enakomerna razporeditev obremenitev, ki jih sodobni način življenja prenaša na to reko.“

je povedal okoljski minister Roko Žarnič.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so prejšnji konec tedna podelili nagrade viktor. Za življenjsko delo ga je prejel igralec in pedagog Janez Hočevar - Rifle, viktorja za posebne dosežke v minulem letu pa režiserja Miha Hočevar in Klemen Dvornik.

Ne vem, kaj naj rečem, ker so bili vsi pred menoj tako duhoviti. Vedno sem se spraševal, kaj bi povedal v zahvalnem govoru, da bi bilo nekaj originalnega. Ins em se spomnil samo dva stavka: Jaz sem dal vse od sebe. Drugi stavek, ki ga gotovo še niste slišali, pa je: Ta nagrada mi bo v veliko spodbudo in izziv v prihodnje."

Podelili so še osem strokovnih viktorjev in šest za popularnost. Med radijskimi voditelji je bil nominiran tudi Jure Sešek, vendar je šel kipec v roke Denisa Avdića z ene izmed komercialnih radijskih postaj.

Šport

S športnimi dogodki zares bogat teden je za nami. Zaključila se je skakalno-smučarska sezona, z njo pa so se od svoje aktivne športne kariere poslovila nekatera velika slovenska imena. Med njimi kraljica smučarskega teka, Petra Majdič. Kar trikrat je bila najboljša sprinterka sezone. Po 21 letih treningov pa bo v športu ostala le še za svoj užitek, pravi. „Imela bom kar nekaj obveznosti do Slovenske vojske, kjer ostajam zaposlena. Tako vsaj upam. Sodelovala bom tudi z nekaterimi sponzorji in podjetji, sem pa tudi distributerka za oblačila in palice znamke One way, tako da bo dela in izzivov kar veliko. Moja želja je, da se ne bi kar takoj vrgla v drugo kariero, pač pa da bi se malo umirila in da bi bila družina na prvem mestu.“ Če že ne bomo več poročali o njenih uspeh in izjemni borbenosti tudi takrat, ko ji ni šlo vse po maslu, pa prisluhnimo še tej sklepni misli: „V življenju se je treba veseliti. Če se ne veseliš, je vse skupaj tako megleno. In enako velja, če nisi žalosten. Vsak je žalosten. Prav je, da se to tudi pokaže. Ljudje nismo roboti in nikoli ne bomo. Prav je, da se čustva pokažejo. Življenje je s tem polnejše, bolj barvno, kot pa če imaš le črno-bel film.“

Pretekli konec tedna je v sklopu slovenskega smučarskega praznika v Planici slovo simbolično naznanil naš najboljši skakalec Primož Peterka, ki je prav v Planici dvakrat v zrak dvignil skupni veliki kristalni globus sezone. "To je to. Konec je. Tako sem se odločil. Kaj naj rečem? Težko mi je bilo, zlasti po ponesrečenem nastopu na državnem prvenstvu, ko je ta odločitev tudi dozorela v moji glavi. Zdaj sem se že približno sprijaznil s tem, gotovo pa bodo še prišli dnevi, ko mi bo zelo, zelo težko. Ampak v življenju sem dal že veliko skozi in vem, da bom tudi to preživel."

Z mesta glavnega trenerja slovenske skakalne reprezentance se je poslovil tudi Matjaž Zupan. Kot glavni razlog za odstop je navedel pomanjkanje podpore pri krovni organizaciji, Smučarski zvezi Slovenije. „Težko delaš na ta način. Če ni zaupanja in podpore. Podporo potrebuješ takrat, ko ti gre je slabo, ne ko ti gre dobro. Takrat j zadeva laufa.“

Tini Maze, ki je sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju zaključila na skupnem izjemnem tretjem mestu in je na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu osvojila zlato in srebrno medaljo, so v njenem domačem kraju Črni na Koroškem pripravili sprejem, ob tej priložnosti pa so kraj preimenovali kar v Zlato na Koroškem.

Pomahali smo torej zimskim športom, zdaj bodo v ospredju tisti na zelenih površinah. V Sloveniji je bilo ves teden čutiti izjemno nogometno mrzlico pred petkovo spektakularno kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2012 med domačo reprezentanco in Italijo. O razpletu bomo več poročali v naslednji oddaji, ko bo znan že tudi izid dvoboja med izbrano vrsto Matjaža Keka in irskimi nogometaši.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.