Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Novi glas št. 733

Slovenci po svetu | 16.03.2011, 19:14 Matjaž Merljak

Naslovnica 733. številke primorskega tednika Novi glas, ki ga bodo bralci imeli v rokah četrtek, 17. marca, je posvečena izredni ujmi, ki je prizadela Japonsko in njene prebivalce. Niz fotografij in zapis pod njimi pričata o naravni katastrofi, ki je povzročila izredno visoko število žrtev in ogromno gmotno škodo.

Največji potres v sodobni zgodovini azijske države je povzročil cunami, ki je s svojo uničevalno močjo segel globoko v ozemlje. Pri tem je bila resno poškodovana nuklearka v Fukušimi, kjer je prišlo do radioaktivnega uhajanja; ki je povzročilo velik preplah med ljudmi na Japonskem in v bližnjih državah, o problemu jedrskih central in varnosti pa se v teh dneh resno sprašuje marsikatera – tudi evropska - država.

Odgovorni urednik Jurij Paljk v uvodiku razmišlja o demografski zimi, ki jo že dalj časa doživlja stara celina, o vzdržnosti pokojninskih sistemov in reformah, ki so spričo staranja družbe vedno bolj nujne. Na tretji strani je objavljen intervju s prof. Martinom Krannerjem, ustanoviteljem in častnim predsednikom goriškega Športnega združenja Olympia, ki letos obhaja petdesetletnico delovanja: 92-letni profesor in športnik obuja čase, ko je postavil na noge združenje, skozi katero je v petih desetletjih šli na stotine slovenskih mladih. Pod tem zapisom je poročilo o okrogli mizi Slovenske kulturno gospodarske zveze ob deseti obletnici odobritve zakona za zaščito slovenske narodne skupnosti v Italiji, na kateri so spregovorili nekdanji tajnik v zadnji Prodijevi vladi Miloš Budin in prof. Paolo Segatti.

Novi glas 733, naslovnica
Novi glas 733, naslovnica © Danijel Devetak
Na verskih straneh se z razmišljanjem o razmerah v črni Afriki oglaša znani slovenski misijonar v Ugandi p. Danilo Lisjak, daljši zapis pa je posvečen t.i. predavanju za utrjevanje duha, ki ga je ljubljanski nadškof in metropolit msgr. dr. Anton Stres imel v Gorici 10. marca o vlogi in nalogah kristjana v sodobni evropski demokratični družbi. Na kulturni strani je poročilo o premieri Slovenskega stalnega gledališča, na kateri se je ansambel predstavil s Schnitzlerjevim Rondojem.

Goriška kronika poroča med drugim o predavanju, ki ga je slovenski pesnik in Prešernov nagrajenec Ciril Zlobec imel kot gost slovenskih višješolcev humanističnega pola. Tržaške strani ponujajo v branje pogovor z občinskim svetnikom Slovnske skupnosti Igorjem Švabom, ki analizira položaj v občinskem svetu in Dipiazzovi občinski upravi nekaj mesecev pred upravnimi volitvami; v Tržaški knjigarni pa je bil gost niza srečanj “Na kavi s knjigo” škedenjski kaplan msgr. Dušan Jakomin, ki je spregovoril o pomenu postnega časa.

Poleg običajnih mnenjskih člankov in priljubljenih rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je posvečen tradicionalni lonjerski kolesarski dirki.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...