Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Novi glas št. 733

Slovenci po svetu | 16.03.2011, 19:14 Matjaž Merljak

Naslovnica 733. številke primorskega tednika Novi glas, ki ga bodo bralci imeli v rokah četrtek, 17. marca, je posvečena izredni ujmi, ki je prizadela Japonsko in njene prebivalce. Niz fotografij in zapis pod njimi pričata o naravni katastrofi, ki je povzročila izredno visoko število žrtev in ogromno gmotno škodo.

Največji potres v sodobni zgodovini azijske države je povzročil cunami, ki je s svojo uničevalno močjo segel globoko v ozemlje. Pri tem je bila resno poškodovana nuklearka v Fukušimi, kjer je prišlo do radioaktivnega uhajanja; ki je povzročilo velik preplah med ljudmi na Japonskem in v bližnjih državah, o problemu jedrskih central in varnosti pa se v teh dneh resno sprašuje marsikatera – tudi evropska - država.

Odgovorni urednik Jurij Paljk v uvodiku razmišlja o demografski zimi, ki jo že dalj časa doživlja stara celina, o vzdržnosti pokojninskih sistemov in reformah, ki so spričo staranja družbe vedno bolj nujne. Na tretji strani je objavljen intervju s prof. Martinom Krannerjem, ustanoviteljem in častnim predsednikom goriškega Športnega združenja Olympia, ki letos obhaja petdesetletnico delovanja: 92-letni profesor in športnik obuja čase, ko je postavil na noge združenje, skozi katero je v petih desetletjih šli na stotine slovenskih mladih. Pod tem zapisom je poročilo o okrogli mizi Slovenske kulturno gospodarske zveze ob deseti obletnici odobritve zakona za zaščito slovenske narodne skupnosti v Italiji, na kateri so spregovorili nekdanji tajnik v zadnji Prodijevi vladi Miloš Budin in prof. Paolo Segatti.

Novi glas 733, naslovnica
Novi glas 733, naslovnica © Danijel Devetak
Na verskih straneh se z razmišljanjem o razmerah v črni Afriki oglaša znani slovenski misijonar v Ugandi p. Danilo Lisjak, daljši zapis pa je posvečen t.i. predavanju za utrjevanje duha, ki ga je ljubljanski nadškof in metropolit msgr. dr. Anton Stres imel v Gorici 10. marca o vlogi in nalogah kristjana v sodobni evropski demokratični družbi. Na kulturni strani je poročilo o premieri Slovenskega stalnega gledališča, na kateri se je ansambel predstavil s Schnitzlerjevim Rondojem.

Goriška kronika poroča med drugim o predavanju, ki ga je slovenski pesnik in Prešernov nagrajenec Ciril Zlobec imel kot gost slovenskih višješolcev humanističnega pola. Tržaške strani ponujajo v branje pogovor z občinskim svetnikom Slovnske skupnosti Igorjem Švabom, ki analizira položaj v občinskem svetu in Dipiazzovi občinski upravi nekaj mesecev pred upravnimi volitvami; v Tržaški knjigarni pa je bil gost niza srečanj “Na kavi s knjigo” škedenjski kaplan msgr. Dušan Jakomin, ki je spregovoril o pomenu postnega časa.

Poleg običajnih mnenjskih člankov in priljubljenih rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je posvečen tradicionalni lonjerski kolesarski dirki.

Slovenci po svetu
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...