Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Pustovanje v Frankfurtu 2011 (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Pustovanje v Frankfurtu 2011

Dobra dela za pusta vodila v post

Slovenci po svetu | 15.03.2011, 05:41 Matjaž Merljak

Postni čas smo v Frankfurtu začeli z mašo pepelnične srede in pepelenjem. To pa naj postaja in postane zunanje znamenje notranje spreobrnitve in novega začetka. Vsekakor po Prešernovem slavju v začetku februarja v Frankfurtu ni nastopilo popolno zatišje. Župnik je moral pred odhodom na romanje v Jordanijo in Izrael marsikaj pospraviti, pa tudi urediti in pripraviti za naslednjo prireditev, za vsakoletno pustovanje.

Na pustno soboto, 5. marca, so se nekateri najprej udeležili nedeljske sv. maše skupaj z nemško župnijo, nato pa se zbrali na pustni prireditvi v dvorani cerkve sv. Bonifacija. Letos smo medse povabili ansambel Orion z Rake na Dolenjskem. Z zelo dobrim igranjem in petjem so muzikanti prav gotovo navdušili vseh sto in še več ljudi, ki so prišli k tej prireditvi, ki ima že vrsto let tudi dobrodelni namen. Dobiček, kolikor ga ustvarimo, namenimo namreč Slovenski Karitas za njeno delo in njene programe v pomoč ljudem v vsakovrstnih stiskah.

Na pustovanju v Frankfurtu je igral ansambel Orion
Na pustovanju v Frankfurtu je igral ansambel Orion © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Čeprav je bolezen zarezala v ekipo župnijskega sveta za pripravo in izvedbo tega pustovanja, smo ob pomoči še drugih pomočnikov izpeljali to prireditev in seveda tudi pospravili dvorano. Treba je reči, da je bilo letos res lepo število mask tako otroških kakor odraslih in tako je imela ocenjevalna komisija (člani ansambla) res kar težko delo, izbrati med 'padlimi in pravimi angeli', strašili, metulji in še kakšnimi drugimi bitji najlepšo in najbolj izvirno.

Prvo nagrado in s tem večerjo za dve osebi sta si prislužila 'beneška meščana', 'palčka' pa kot drugo nagrado enoletno naročnino na revijo Naša luč. 'Pravi angel, metuljčka in strašilo' pa so dobili manjše bolj tolažilne nagrade, nekaj čajčkov, malo tekočine in nekaj sladkega.

Maske v Frankfurut: od leve proti desti metulja (zanju nekaj nektarja), angel (tudi on bo pil naš čaj), strašilo (ki si je prislužilo nekaj tolažilnega), palčka (ki bosta zdaj brala slovensko revijo) in Benečana (ki ju zdaj čaka večerja v Frankfurtu).
Maske v Frankfurut: od leve proti desti metulja (zanju nekaj nektarja), angel (tudi on bo pil naš čaj), strašilo (ki si je prislužilo nekaj tolažilnega), palčka (ki bosta zdaj brala slovensko revijo) in Benečana (ki ju zdaj čaka večerja v Frankfurtu). © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Seveda smo imeli tudi zelo dobre krofe, ki jih že vrsto let priskrbi dobrotnik oziroma dobrotnica naše prireditve. Vsem, ki so pripravljali in pomagali pri tem našem pustovanju, prispevali krofe in poskrbeli za prenočišče letošnjih muzikantov in postorili še marsikaj drugega, vsem najlepša hvala in Bog povrni.

Če smo se veselili in plesali, pa smo seveda postni čas začeli z mašo pepelnične srede in pepelenjem. To pa naj postaja in postane zunanje znamenje notranje spreobrnitve in novega začetka.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...