Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Abrahamka iz Moersa - Irena Sandmann

Slovenci po svetu | 09.03.2011, 07:28 Matjaž Merljak

'Če je v duši luč, je v človeku lepota . . .', bi brez zadrege lahko zapisali za našo Ireno, ki si ob osebnem jubileju zasluži predstavitev, predvsem pa besedo zahvale ... 'Če je v človeku lepota, je v hiši in življenju harmonija'.

Irena Sandmann je zavedna Slovenka, soproga, mamica, ki ob skrbi za družino zmore postoriti še kaj v zvezi z moževo ordinacijo. Ob tem pa ji nekaj časa, predvsem pa zvrhana mera energije ostaja tudi za delo v skupnosti in MePZ »Slovenski cvet« iz Moersa.

Pred 50 leti jo je povila mama Erika. Sestrica Pika ji je morala odstopiti zibelko, ona pa potem sestrici Renati. Življenje je pač naneslo, da se je družina razselila, niso pa zgubili medsebojnih vezi. Irena si je v Porurju v Nemčiji, svojem rojstnem okolju, ustvarila družino. S soprogom Volkmarjem, priznanim zdravnikom internistom, sta dala življenje Larissi, Leandri in Aliani.

Irena Sandmann
Irena Sandmann © Arhiv slovenske misije v Essnu
Z glasbo se je srečala v svojih rosnih letih, saj je nekaj let kot organistka pri slovenskih mašah spremljala ljudsko petje.Že davnega 1984 leta se je pridružila pevcem v »Slovenskem cvetu«. Nekaj let so jo tri male deklice nujno rabile doma. Ko pa so toliko odrasle, da so lahko pazile druga drugo, je znova pritekla k svojim prijateljem, marljivo hodila na vaje, nastope in sodelovala pri nalogah, ki smo si jih kot člani društva zadali. Z neverjetno energijo in pozitivnim odnosom do življenja, je v našem društvu in zboru pravi magnet. Vedno dobre volje, nasmejana, pozitivno naravnana bo iz vsake situacije našla pravi izhod, s pretanjenim čutom za sočloveka, pa si je pridobila neštete prijatelje, ki ji zaupamo.

Naj je naloga še tako zahtevna, pot še tako dolga, je Irena vedno v tisti vrsti, kjer se napravita prvi in zadnji korak. Taka je tudi takrat, ko vemo, da jo tarejo skrbi, ko čutimo, da bi sama potrebovala pomoč, besedo podpore, tolažbe.

Koliko srečanj Slovencev v našem okolju, ali pa kjer koli smo nastopali, je s svojo radoživostjo, nalezljivim nasmehom in pridnimi rokami, ki delajo čudeže, napravila še lepša, nepozabna. Njena navada je, da se po nastopih zbora vedno pomeša med ljudi in s svojo držo ter odnosom pomaga ustvarjati atmosfero, ki ta srečanja bogati in preganja sivino dolgočasja ali včasih tudi naveličanosti. Ko pa sami pripravljamo srečanja za našo skupnost, je Irena spet tista, ki se ne brani obveznosti, saj v sebi nosi neustavljivo in iskreno željo po darežljivosti in sodelovanju.

Živeti preprosto, ljubiti velikodušno, misliti iskreno in govoriti prijazno, so načela, v katerih našo prijateljico v celoti prepoznamo.

Zato draga naša Irena, iskrena hvala za vse kar nam daješ in bodi prav taka še drugo polovico svojega življenja!

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...