Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Zavod Samarijan s programom Vrtnica v pomoč alkoholikom

Sociala | 18.03.2011, 16:29 Petra Stopar

Pod okriljem Slovenske Karitas v koprski škofiji že več let deluje Zavod Samarijan. Poleg Varne hiše, materinskega doma, medgeneracijskega centra, je eden od programov tudi Vrtnica. Bistvo tega programa je socialna rehabilitacija oseb, ki imajo težave z odvisnostjo od alkohola. Tudi zato, ker v postu poteka spodbuda 40 dni brez alkohola, je bilo zanimivo slišati, kako se čisto načrtno in sistemsko s problemom odvisnosti od alkohola ukvarja Zavod Samarijan. Več o pomoči, ki jo lahko poiščejo ljudje, ki je njihovo življenje grenko zaznamovano z alkoholom, nam je v pogovoru povedala vodja programa Vrtnica Davorina Petrinja.

V postu, času, ki nas vernike spodbuja k spreobrnjenju in še večji spokornosti, je še posebej aktualno govoriti o premagovanju kakršnihkoli odvisnosti, v tem primeru od alkohola. Vodja programa Vrtnica meni, „da je odpovedovanje potrebno za vzdrževanje zmernosti, ravnotežja, pomaga nam pri osebni rasti, tako duhovni kot duševni“. Odvisniki, preden stopijo na pot zdravljenja, velikokrat povedo, da so morali pasti na dno, da so spoznali, da so na napačni poti, še dodaja Davorina Petrinja.

Vsak, ki se odloči vključiti v program Vrtnica, je sprejet v stanovanjsko skupnost. Zdravljenje traja dve leti. Tam si lahko po zagotovilih strokovnjakov odvisnik od alkohola uredi celotno življenje. Uporabnik se udeležuje delovne terapije, osebnega in skupinskega dela, pogovorov, pa tudi programa na podlagi skupnosti Anonimni alkoholiki. Stanovanjske skupnosti vodijo in usmerjajo strokovna delavka in laična terapevta, pri izvajanju pa jim pomaga tudi javni delavec.

Program poteka na območju občine Koper, sedež je v Bertokih, na Markovi 38. Stanovanjska skupnost prve faze se nahaja v bližini Marezig, stanovanjska skupnost druge faze v bližini Bertokov, stanovanjska skupnost tretje faze pa v bližini Kopra.

Za več informacij lahko pokličete na številko 040 980 464 ali preko elektronske pošte vrtnica.karitas@gmail.com.

Sociala, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...