Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Javnosti naj se omogoči spremljanje seje odbora za družino

Slovenija | 09.03.2011, 09:51 Marta Jerebič

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok v izjavi za javnost poziva, da se omogoči snemanje za 17. in 22. marec sklicani nadaljevanji razprave o predlogu Družinskega zakonika na parlamentarnem Odboru za delo, družino in socialne zadeve. Razprava naj bi namreč potekala v Velikem salonu Državnega zbora, od koder ni mogoč neposredni televizijski prenos.

Vodstvo odbora in Državnega zbora zato prosijo, da zagotovita predvajanje celotnega posnetka seje na tretjem programu državne televizije in s tem zagotovita javnost in demokratičnost seje. Vsaj del seje bo potekal sočasno s sejo ustavne komisije, zato razumejo, da celotna seja o Družinskem zakoniku verjetno ne bo mogla biti dostopna gledalkam in gledalcem v neposrednem prenosu, vendar pa v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok pričakujejo, da si bodo gledalke in gledalci celotno sejo lahko ogledali vsaj v posnetku.

Vodja Aleš Primc: „Predstavniki vladne večine na odboru so žalostno zavrnitev več sto ljudi na dežju pred parlamentom, ki so želeli maja 2010 sodelovati in predstaviti svoje stališče na seji odbora, utemeljevali s tem, da je javnost seje, ki jo narekuje poslovnik Državnega zbora, zagotovljena z neposrednim prenosom seje na tretjem programu nacionalne televizije. Zato pričakujemo, da bodo sedaj podprli snemanje seje in objavo vsaj celotnega posnetka, če že ne bi bil mogoč neposreden prenos.“

Na seji odbora 17. marca bo osrednja tema definicija zakonske zveze v Družinskem zakoniku. Gre za temeljni člen, ki v veliki meri definira ne le nadaljnje člene Družinskega zakonika, ampak tudi temeljni pomen mame in očeta za otroka v vsej zakonodaji. V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok so prepričani, da država z zakonom otroku ne sme odvzeti temeljne naravne in človekove pravice do mame in očeta, zato se zavzemajo za ohranitev definicije zakonske zveze iz obstoječega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po katerem je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, katere namen je v zasnovanju družine.

 

Slovenija, Politika, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...