Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Skupnost družin Sončnica vabi na predavanja

| 04.02.2011, 16:55 Matjaž Merljak

Društvo Skupnost družin Sončnica iz Gorice prireja tudi letos v mesecu februarju sklop predavanj na vzgojno, družbeno, versko tematiko ali s področja zdravega življenjskega sloga in zdrave prehrane. Cilj društva je družbeno koristno delovanje na kulturnem, rekreacijskem, vzgojnem, izobraževalnem in socialanem področju ter pri tem polaga še posebno pozornost na družino kot osnovno družbeno celico. Društvo želi biti s takovrstnimi srečanji v pomoč predvsem staršem, vzgojiteljem, mladostnikom pri reševanju problemov v njihovem vsakdanjem življenju in delu ter vsakega izmed nas spodbuditi k razmisleku o aktualnih temah, o spremembah, stiskah in o velikih izzivih današnjega časa.

Predavanja bodo potekala v domu “Franc Močnik” v Gorici (ob cerkvi sv. Ivana) po sledečem programu:

sreda, 2. februarja 2011 ob 20.30, Julija Pelc : “KAKO OTROKU IN MLADOSTNIKU POSTAVLJAMO MEJE?

Z mejami otroku sporočamo, kaj od njega pričakujemo, sprejemamo, dovoljujemo, glede česa se lahko pogajamo in od česa ne odstopamo. Vzgojni stil staršev določa tudi način postavljanja meja, oboje pa pomembno vpliva na razvoj otrokove osebnosti in zmožnost delovanja v socialnih odnosih. Poznavanje načel postavljanja meja je lahko v pomoč, če ne zanemarimo temelja, ki je odnos med otroki in starši in med partnerjema (zakoncema ali razvezanima staršema, saj se vloga staršev z ločitvijo ne zaključi).

Julija Pelc je diplomirala iz psihologije, specializirala je iz družinske terapije in je specializantka geštalt psihoterapije. Je vodja strokovnih programov v Mladinskem klimatskem zdravilišču na Rakitni. Za sabo ima 26 let izkušenj iz svetovalnega dela, piše strokovne članke ter vodi predavanja in seminarje za pedagoške delavce.

Sreda, 9. februarja 2011 ob 20.30, Alenka Rebula: “KADAR V VZGOJI PADEMO V SVOJO ZGODBO”

Če hočemo razumeti svoje otroke, jih moramo znati videti, slišati in občutiti. Tega ne moremo storiti, če nas v stiku z otrokovimi težavami zajamejo močna čustva jeze, skrbi ali razočaranja. Ta čustva niso odvisna od tega, kar dela otrok, ampak od naših preteklih izkušenj, ki nas še vedno zelo bolijo. Pomembno je, da iz teh svojih nejasnih zgodb izstopimo in da nehamo videti v otroku le sebe. Šele iz te iskrenosti se lahko rodi naša zdrava, čista avtoriteta.

Alenka Rebula je diplomirala iz filozofije in poučuje na družboslovnem liceju v Trstu. Je avtorica pomembnih knjig: Globine, ki so nas rodile (psihološko delo o vplivu otroštva na odraslost), Blagor ženskam (knjiga o ženski osebni rasti, ki je pravi hit, saj je doživela že sedem ponatisov), pesniške zbirke V naročju in knjige meditacij Sto obrazov notranje moči. Sodeluje na raznih strokovnih seminarjih in vodi delavnice za osebnostni razvoj.

Torek, 15. februarja 2011 ob 20.30, Miha Kramli: “ODVISNI OD?!”

Vsak človek se v svojem življenju srečuje z raznimi težavami in stiskami. Nanje se odzivamo na različne načine, nekateri tudi tako, da se zatečejo v alkohol, droge ali igre na srečo. Spet drugi so zasvojeni z delom, internetom, hrano, televizijo, nakupovanjem. Kaj sploh je odvisnost, kaj fizična in psihična zasvojenost, kako ju prepoznamo pri sebi, naših mladih in kateri so najučinkovitejši ukrepi ter pomoč, da se rešimo iz tega začaranega kroga?

Miha Kramli je diplomiral iz teologije, opravil podiplomski študij iz družinske dinamike in psihoterapije. Vodi Center za zdravljenje odvisnosti v zdravstvenem domu v Novi Gorici. Sodeluje v različnih programih na področju zdravljenja odvisnosti in preventive, vodi delavnice in predava po šolah. Je eden izmed sodelavcev velike preventivne kampanje NE ODVISEN.SI s pomenljivim sloganom “Potegni črto čez odvisnost”, ki je nastala v Sloveniji leta 2007 z namenom osveščanja in posredovanja znanja in izkušenj o problemih odvisnosti.

Torek, 22. februarja 2011 ob 20.30, Branko Cestnik: “POP LJUBEZEN”

Danes je ljubezen prisotna povsod. Še nikoli se ni toliko govorilo o njej, pa vendar je veliko razbitih družin. Naša kultura je pop kultura, kjer prevladujeta uživaštvo, erotika in nihilizem. Potencira naše potrebe po užitku in jih potem zadovoljuje, pomembno je, da ne razmišljamo, saj nas lahko vznemiri občutek praznine. Pristna in zrela ljubezen pa je tista, ki se daruje za drugega, zato jo bo tisti, ki jo išče z iskrenim srcem tudi našel.

Branko Cestnik je diplomiral iz teologije in pripada misijonarskemu redu klaretincev. V Rimu je študiral filozofijo, teologijo, pedagogiko in mladinsko pastoralo. Najbolj se je poglabljal v vprašanja umetnosti, medijev in vere. Sedaj je župnik župnij Frankolovo in Črešnjice, aktiven je pri skavtih, piše za verski tednik Družina in na različne načine sodeluje v pastoralni refleksiji Cerkve na Slovenskem.

Toplo vabljeni!

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...