Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Prvi koraki k reševanju vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel uspešni

| 03.02.2011, 16:54 Matjaž Merljak

V poslopju deželne vlade v Celovcu se je v četrtek, 3. februarja 2011, začel prvi krog pogajanj o reševanju odprtih vprašanj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Pogajanja, na katerih so prisotni predstavniki koroške dežele, avstrijske zvezne vlade in slovenske manjšine, sta sklicala državni sekretar Josef Ostermayer ter koroški deželni glavar Gerhard Dörfler.

Predstavnike manjšine so na današnjem sestanku zastopali dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), dr. Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) ter Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev (SKS). Vsak izmed predsednikov je imel še svojega svetovalca – to so bili Nanti Olip, Avguštin Brumnik in Pavel Apovnik.

Organizacije koroških Slovencev so pred začetkom pogajanj z avstrijsko stranjo uskladile svoja stališča. V svojem poenotenem stališču so po pogovoru javnosti sporočile, da od avstrijske zvezne vlade pričakujejo ureditev odprtih vprašanj, ki zadevajo slovensko manjšino na Koroškem.

Predstavniki slovenske manjšine so na današnjem sestanku predstavili svoja stališča glede reševanja vprašanja postavitve dvojezičnih krajevnih tabel, ki je v javnosti najbolj v ospredju, ter svežnja zahtev, ki zadeva tudi ostala področja in katerega uresničitev je osnova za uspešno rešitev vprašanj dvojezične topografije. Oboje bo omogočilo obstoj in kulturni razvoj manjšine tudi v prihodnje.

V okviru svežnja še zlasti velja izpostaviti vprašanje financiranja slovenske glasbene šole, vprašanje dvojezičnih šol in vrtcev ter izvajanje upravnih postopkov na deželnih uradih v slovenskem jeziku. Pri tem velja opomniti, da ne gre za nove zahteve, temveč za že doslej izražene, ki zadevajo slovensko skupnost kot celoto.

Ustrezni dvojezični napisi
Ustrezni dvojezični napisi © Narodni svet Koroških Slovencev
Današnji dan predstavlja le prvi korak v smeri reševanja odprtih vprašanj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravlja prizadevanje Republike Avstrije pri reševanju omenjenih vprašanj med državama. Minister dr. Boštjan Žekš verjame, da bo v letošnjem letu zaradi splošno dobre klime mogoče narediti pomemben korak naprej v smeri reševanja manjšinske problematike. Hkrati pa je minister prepričan, da bo dokončna rešitev podlaga za še uspešnejše sodelovanje obeh skupnosti na Koroškem ter obeh držav tudi v prihodnje.

Po današnji tiskovni konferenci se pogovori v isti zasedbi nadaljujejo, tudi o dvojezičnih krajevnih tablah. Pogovori se bodo še nadaljevali v prihodnjih tednih in mesecih.

Področje dvojezičnih krajevnih tabel naj bi uredili z ustavnim zakonom, na koncu naj ne bi bilo ne poražencev ne zmagovalcev. Po današnjih pogajanjih bo sledil krog pogajanj z župani občin ter nato s predsedniki političnih strank.

Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc) Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc)

Pohabljene besede

Saj veste, naši komentarji običajno odražajo dve stvari – nekaj lepega, kar kipi v našem srcu in bi rado kipelo še kje drugje, ali pa bolečino, ki se enostavno prelije preko roba. Pri meni gre ...

Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO) Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in ...

Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL) Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL)

Najprej smo ljudje, potem vse ostalo.

Dejan Branc je diplomirani zdravstvenik, ki je specializiral iz intenzivne nege in terapije v Angliji, kjer živi in dela že šesto leto, v mestu oziroma grofiji Somerset. Prihaja iz Rateč pri ...

Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay) Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay)

Alenka Rebula: Kako biti v miru

Z Alenko Rebula smo se junija, v sobotni dopoldanski oddaji, srečali tik pred počitnicami. V uvodu pogovora je na vprašanje po njenih najaktualnejših opažanjih v družbi in med ljudmi, odgovorila, ...