Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Prvi koraki k reševanju vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel uspešni

| 03.02.2011, 16:54 Matjaž Merljak

V poslopju deželne vlade v Celovcu se je v četrtek, 3. februarja 2011, začel prvi krog pogajanj o reševanju odprtih vprašanj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Pogajanja, na katerih so prisotni predstavniki koroške dežele, avstrijske zvezne vlade in slovenske manjšine, sta sklicala državni sekretar Josef Ostermayer ter koroški deželni glavar Gerhard Dörfler.

Predstavnike manjšine so na današnjem sestanku zastopali dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), dr. Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) ter Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev (SKS). Vsak izmed predsednikov je imel še svojega svetovalca – to so bili Nanti Olip, Avguštin Brumnik in Pavel Apovnik.

Organizacije koroških Slovencev so pred začetkom pogajanj z avstrijsko stranjo uskladile svoja stališča. V svojem poenotenem stališču so po pogovoru javnosti sporočile, da od avstrijske zvezne vlade pričakujejo ureditev odprtih vprašanj, ki zadevajo slovensko manjšino na Koroškem.

Predstavniki slovenske manjšine so na današnjem sestanku predstavili svoja stališča glede reševanja vprašanja postavitve dvojezičnih krajevnih tabel, ki je v javnosti najbolj v ospredju, ter svežnja zahtev, ki zadeva tudi ostala področja in katerega uresničitev je osnova za uspešno rešitev vprašanj dvojezične topografije. Oboje bo omogočilo obstoj in kulturni razvoj manjšine tudi v prihodnje.

V okviru svežnja še zlasti velja izpostaviti vprašanje financiranja slovenske glasbene šole, vprašanje dvojezičnih šol in vrtcev ter izvajanje upravnih postopkov na deželnih uradih v slovenskem jeziku. Pri tem velja opomniti, da ne gre za nove zahteve, temveč za že doslej izražene, ki zadevajo slovensko skupnost kot celoto.

Ustrezni dvojezični napisi
Ustrezni dvojezični napisi © Narodni svet Koroških Slovencev
Današnji dan predstavlja le prvi korak v smeri reševanja odprtih vprašanj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravlja prizadevanje Republike Avstrije pri reševanju omenjenih vprašanj med državama. Minister dr. Boštjan Žekš verjame, da bo v letošnjem letu zaradi splošno dobre klime mogoče narediti pomemben korak naprej v smeri reševanja manjšinske problematike. Hkrati pa je minister prepričan, da bo dokončna rešitev podlaga za še uspešnejše sodelovanje obeh skupnosti na Koroškem ter obeh držav tudi v prihodnje.

Po današnji tiskovni konferenci se pogovori v isti zasedbi nadaljujejo, tudi o dvojezičnih krajevnih tablah. Pogovori se bodo še nadaljevali v prihodnjih tednih in mesecih.

Področje dvojezičnih krajevnih tabel naj bi uredili z ustavnim zakonom, na koncu naj ne bi bilo ne poražencev ne zmagovalcev. Po današnjih pogajanjih bo sledil krog pogajanj z župani občin ter nato s predsedniki političnih strank.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...